Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Politička poruka IZ preko hutbe na džuma-namazu: Mnogi žele veći rejting nego što ga zaslužuju

Nije bilo teško predvidjeti da će današnje hutbe na džuma-namazu imati jednu posebnu dimenziju.

Posebno nakon što su predsjednici stranaka NiP, SDP i Bosanskohercegovačke inicijative KF – Elmedin Konaković, Nermin Nikšić i Fuad Kasumović, uputili otvorene kritike reisu-l-ulemi Husein ef. Kavazoviću zbog njegovog agitiranja i otvorenog navijanja za SDA.

Imami bi preko hutbi trebali vjernicima koji dođu na džuma-namaz uputiti posebne poruke, moralne, životne odnosno društvene vrijednosti, no današnja je imala drugačiju konotaciju. Mi smo slušali onu u sarajevskoj Ali-pašinoj džamiji.

Imam kaže ovako:

“Pitanje časti i poštovanja. Vidite, mnogi žele veći rejting nego što ga zaslužuju, isto tako autoritet, poštovanje… Ne možeš na silu biti poštovan, ako te Allah ne učini time. To je svojstvo koje Allah daruje ljudima koji su po njegovim kriterijima to zaslužili. Hvala Allahu, mi smo sačuvani, ne moramo se brinuti jer ne može biti poštovan neko kome Allah to ne da”.

To, navodi dalje on, ‘Bog daruje ljudima koji su po njegovim kreterijima to i zaslužili”.

“Ne može se niko predstaviti autoritet ko nije. Pitanje časti i ugleda postane sredstvo onih koji predstavljaju vlast ili oni koji pretenduju da dobiju vlast. Onda oni, pošto se ne zadovoljavaju da dobiju poziciju u formalnom društvu, oni kompromitiraju ugled drugog.

U svakom vremenu se manipularima time ko treba dobiti poštovanje. Nastoje one koji su najugledniji, najpoštovaniji da krompromitiraju. Mogu li ja uzdignuti svoj moral i poštovanje tako što ću nekog ponižavati. Braćo, ne može moj moral porasti jer ću ja nekog ponižavati. Svoju čast da izgrađujemo tako da se umilimo Bogu i on će nam dati to svojstvo”, naveo je imam u hutbi.

Jasno je da su ovdje oni koji koji kao ‘ne mogu da dobiju poziciju u formalnom društvu’ opozicioni lideri koji kritiziraju reisa, pa zbog tog svog ‘hendikepa’ napadeju uvaženog reisa iz čista mira.

Naravno, Bog je prema njemu dao reisu poštovanje, kako to imam zna – nije poznato.

Ali, uz to održao je i lekciju liderima – ne mogu oni nekog ponižavati i misliti da će tako njihov moral rasti. Problem je očito u tome da reis i Islamska zajednica ne prihvataju nikakvu kritiku niti su svjesni svoje uloge koja bi trebala biti neutralna i koja bi trebala ukazivati na moralne i društvene anomalije ne ulazeći u politiku i politička pitanja.

Raport.ba