Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Potpredsjednik RS-a traži obustavljanje istrage protiv imama Mahića

Potpredsjednik Republike Srpske Ćamil Duraković saopćio je danas da od svih organa vlasti ovog entiteta traži obustavljanje istrage protiv glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac hafiza Amira ef. Mahića, kao i svih radnji u vezi s navedenim slučajem, apeluje na razumno odlučivanje te poziva na razgovor, dijalog i međusobno uvažavanje.

Duraković navodi kako je medijsko iskorištavanje i politiziranje jedne nepromišljene izjave imama Mahića, napravilo “slučaj” koji vodi dodatnom narušavanju međunacionalnih odnosa.

– Svjestan posljedica svog nesmotrenog istupa, imam Mahić se već javno izvinio Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pravoslavnim vjernicima, što očito nije dovoljno, te smo jučer svjedočili sazivanju posebne sjednice Skupštine Grada Prijedora na kojoj je jedina tačka dnevnog reda bila izjava glavnog imama iz Kozarca – navodi Duraković.

Dodaje kako je u međuvremenu informiran da, u cilju provođenja istrage protiv imama Mahića, Odjeljenje za borbu protiv terorizma, ekstremizma i istrage ratnih zločina MUP-a RS-a u Prijedoru na saslušanje poziva vjernike, muslimane Kozarca koji su prisustvovali džuma-namazu odnosno iznošenju nesmotrene izjave.

Duraković navodi da su pozivi na ispitivanje, saslušanja i eventualne istrage koje se u tom smislu provode, izazvali uznemirenost Bošnjaka u entitetu Republika Srpska i strah od bezbrižnog odlaska u džamiju, a Ustavom zagarantovano pravo na vjerovanje i vjersku slobodu je dovedeno u pitanje, sa tendencijom ugrožavanja osnovnih prava stanovnika ovog dijela BiH.

– Svi kojima su mir i suživot na prvom mjestu, a najprije politički predstavnici, trebaju usmjeriti sve snage u pravcu razrješenja nastalih problema, opuštanja i smirivanja tenzija na način koji bi pomogao i samom imamu hafizu Mahiću, ali i svim Srbima i Bošnjacima Kozarca i Republike Srpske – navodi Duraković u saopćenju.

Vijest Potpredsjednik RS-a traži obustavljanje istrage protiv imama Mahića se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus