Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Požar na Starom gradu u Velikoj Kladuši prouzrokovao veliku štetu. Stigla i policija

Jednu od kula na Starom gradu u Velikoj Kladuši danas iza 16 sati zahvatio je požar.

Kako su potvrdili iz MUP-a Unsko-sanskog kantona, u gašenju učestvuje veliki broj vatrogasaca koji sprečavaju širenje vatre na ostatak ovog izuzetno vrijednog srednjovjekovnog historijskog spomenika. 

Vatra je izbila nakon što je Veliku Kladušu pogodilo jako grmljavinsko nevrijeme.  Udar groma najvjerovatnije je razlog velikog požara na Starom gradu.

Sve raspoložive vatrogasne jedinice u ovoj općini već su skoro dva sata na terenu. Za sada su uspjeli spriječiti širenje vatrene stihije. Potvrđeno je i da nema povrijeđenih, prenosi FENA.

“Barem to, nikoga nije bilo u tom dijelu Starog grada u trenutku izbijanja požara. Svi raspoloživi vatrogasci i vozila su na terenu.

Za sada uspijevaju kontrolirati situaciju, odnosno ne dozvoljavaju širenje na druge dijelove Starog grada. Pristižu nam i vatrogasci iz Cazina, Pećigrada i Vojnića. Nadamo se da će požar brzo biti potpuno ugašen. Materijalna šteta na kuli je ogromna. To je već sada sasvim jasno”, izjavio je Senad Šehić iz Civilne zaštite Općine Velika Kladuša.

Iz Uprave policije Unsko-sanskog kantona također je potvrđeno i da su policijski timovi već na mjestu događaja. Kažu da će se uviđajnim radnjama pristupiti nakon što vatrogasci u potpunosti ugase požar.

Raport.ba