Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Poznati meteorolog objavio najnoviju prognozu za početak marta: Stiže li nam snijeg?

Poznati meteorolog iz Srbije, Marko Čubrilo, čije se prognoze priznate u regionu, pa i Bosni i Hercegovini, u najnovijoj objavi najavio je da početkom marta očekuje malo toplije vrijeme. Međutim, kako navodi oko 5. marta je moguće novo zahlađenje u BiH.

Relativno hladno

“Za sada djeluje da bi do oko polovine mjeseca uglavnom bilo relativno hladno uz povremene padavine”, kaže Marko Čubrilo.

Proračuni meteorologa za subotu su da će tokom dana biti jače pogoršanje uz kišu, u zoni hladnog fronta na udare i olujan sjeverni vjetar. Očekuje se i jače zahlađenje. Dok već poslije podne u predjelima preko 600 metara nadmorske visine kiša će brzo prelaziti u snijeg. Dok se u toku noći očekuje spuštanje snježne granice na ispod 500 metara nadmorske visine te će pojave susnježice i snijega biti i u nizijama. I to posebno nad središnjim dijelovima regiona”, kaže meteorolog.

Potom je dodao na svom zvaničnom Facebook profilu:

“U ponedjeljak bi padavine polako prestale nad većim dijelom Srbije, istočne Hrvatske, istočne i središnje Bosne i Hercegovine, dok bi ih još bilo nad ostalim dijelovima regiona, ali bi bile u slabljenju.

Poznati meteorolog: Očekuje se slab snijeg

Vjetar i dalje sjeverozapadni, također u postepenom slabljenju. Dnevni maksimum će biti od +1 do +9 stepeni Celzijusa.

Od utorka do narednog petka bit će malo toplije uz rijeđu pojavu slabih padavina, ispod 600 metara nadmorske visine uglavnom kiša ili susnježica. I onda se očekuje preko te visine povremeno slab snijeg. Maksimumi temperature su od +3 do +9 stepeni Celzijusa. Moram da kažem da je to je u okvirima prosjeka za početak marta”, navodi meteorolog Čubrilo.

Na samom kraju kazao je da oko 5. marta može biti uslova za novo pogoršanje i zahlađenje. Dodaje da nas za period poslije 3. marta postoji velika nesigurnost u razvoju sinoptike jer će ključan biti položaj jakog anticiklona.

Raport.ba