Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Predmet Milanko Obradović i drugi: Potvrđena optužnica protiv uposlenika UIO BiH i GP BiH

Sud Bosne i Hercegovine je 9. januara u predmetu Milanko Obradović i drugi potvrdio optužnicu Tužilaštva BiH od 29.12.2022. godine.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Milanko Obradović, kao službeno lice u institucijama BiH, primio novac da u okviru svoje službe ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti, čime se tereti da je počinio krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

U optužnici se tereti Miroslav Bovan, da je kao službeno lice u institucijama BiH, ne izvršivši službene dužnosti, drugom omogućio pribavljanje imovinske koristi, čime se tereti da je počinio krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

U optužnice se navodi da Nedžad Omerović, kao službeno lice u institucijama BiH, nije prijavio krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora pet godina ili teža kazna, čime se tereti da je počinio krivično djelo neprijavljivanje krivičnog djela ili počinioca.

Također u potvrđenoj optužnici se navodi da je Stevan Teletina dao novac da službeno lice u institucijama BiH ne izvrši službenu radnju koju je morao izvršiti, čime se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi, saopćeno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, optužnica je ranije podignuta protiv Milanka Obradovića, rođenog 1963. u Rogatici, rukovodnog zaposlenika carinskih organa u UIO BiH; Miroslava Bovana, rođenog 1964. u Konjicu, zaposlenika Granične policije BiH; Nedžada Omerovića, rođenog 1974. u Sarajevu, zaposlenika carinskih organa u UIO BiH i Stevana Teletine, rođenog 1969. u Nevesinju.

Optuženi se terete da su u julu 2021., kada je optuženi Teletina pristupio na granični prelaz Vardište, te na područje BiH pokušao uvesti dva rasna arapska konja, kao robu koja podiježe carinskoj proceduri i odobrenjima nadležnih veterinarskih tijela koja optuženi nije imao, nakon što mu nije dozvoljen ulazak u BiH, posredstvom jedne osobe, počinjenjem koruptivnih radnji, narednog dana pokušao uvesti vozilo sa prikolicom, tako što je stupio u kontakt sa optuženim Obradovićem, koji je kao rukovodna osoba i vođa smjene u Carinskom referatu, iskoristio svoj položaj i uticaj, te uticao na ostale optužene da se navedenom dozvoli ulaz u carinsko područje BiH, bez posjedovanja potrebnih odobrenja i plaćanja carinskih dadžbina, a za navedenu koruptivnu uslugu optuženi Teletina dao optuženom Obradoviću novčani iznos od 100 eura.

 

Vijest Predmet Milanko Obradović i drugi: Potvrđena optužnica protiv uposlenika UIO BiH i GP BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus