Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH kritikovala Ustavni sud BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da Ustavni sud BiH nastavlja da donosi neustavne odluke, na osnovu političkih, a ne pravnih kriterijuma.

Politički akt

Cvijanović je ocijenila da Ustavni sud urušava bilo kakvu mogućnost da BiH postane uređena pravna država. Kakao kaže jer “svojim odlukama uporno derogira njen najviši pravni i politički akt”.

“Tragično je i to što će oni koji nam inače drže predavanja o vladavini prava ponovo šutiti na nelegalno iživljavanje ove otuđene institucije. Baš kao što šute i na tužnu činjenicu da u njoj i dalje sjede tri strana državljanina“, rekla je predsjedavajuća Predsjedništva BiH, Cvijanović za Srnu.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH danas je razmatrao i apelaciju bivšeg člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića o ustavnosti Zakona o lijekovma i medicinskim sredstvima Republike Srpske. Ustavni sud BiH ukinuo Zakone o lijekovima RS.

Ustavni sud odluku je objavio na svojoj zvaničnoj stranici. Odluku prenosimo u cijelosti:

“Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, utvrdio da citirani zakoni nisu u skladu sa čl. I/2. i III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine. I ukinuo ih. Prema mišljenju Ustavnog suda, u Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje odredbe.

Današnja odluka

Odredbe na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da su osporeni zakoni, koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske, ustavni.

Istaknuto je da su, prema načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti dužni da poštuju zakone na nivou Bosne i Hercegovine, a prema članu III/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine, entiteti su dužni da poštuju odluke institucija BiH.

Podsjetimo, Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, bio je prvi u nizu onih kojim je Republika Srpska planirala preuzeti državne ingerencije. I to nakon što je bivši visoki predstavnik nametnuo negiranje genocida krivičnim djelom.

Zakonom je bilo predviđeno osnivanje Agencije za lijekove RS. Čime se uzurpira nadležnost Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Zbog čega je tadašnji ministar zdravlja i socijalne zaštite ovog entiteta Alen Šeranić stavljen na američku “crnu listu”. Kao neko ko je vodio proces usvajanja Zakona o formiranju entitetske agencije.

Raport.ba