Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Predsjedništvo BiH zasjeda danas, ali dnevni red još nije objavljen

Redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za danas u 10.30 sati, ali dnevni red sjednice još uvijek nije objavljen na službenoj web stranici.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović ranije je predložio da se na ovoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri izvještaj Državne komisije za granicu Bosne i Hercegovine, u vezi sa državnim razgraničenjem između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, sa prijedlogom konkretnih zaključaka.

Naglasio je da se jedno od otvorenih bilateralnih pitanja u odnosima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije odnosi na reguliranje međudržavne granice, odnosno potpisivanje Ugovora  o državnoj granici.

U tom kontekstu, smatra da je pitanje zaključivanja ugovora o granici između dvije suverene države, u skladu s principima mirnog rješavanja sporova prema povelji Ujedinjenih nacija, prioritetno i u interesu je obje države.

Ugovorno reguliranje pitanja državne granice između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije bilo je tema razgovora na najvišem političkom nivou, ali nije bilo sastanaka ovlaštenih komisija za granice dvije države u njihova posljednja dva mandata, prenosi FENA.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je Ministarstvu vanjskih poslova BiH dostavilo Nacrt ugovora o državnoj granici na mišljenje, početkom marta 2019. godine. Ministarstvo vanjskih poslova BiH je dalo pozitivno vanjskopolitičko mišljenje shodno Zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, ali daljnji postupak s tim u vezi do danas nije nastavljen.

Prema zvaničnoj najavi nisu predviđene izjave za medije, nego je planirano da Služba za odnose s javnošću dostavi saopćenje nakon sjednice. 

Raport.ba