Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Prekompozicija vlasti u KS: Adna Bešić je Marjanovićeva kandidatkinja za ministricu visokog obrazovanja

Drama oko opoziva načelnika sarajevske općinske Centar Srđana Mandića bacila je u sjenu priču o rekonstrukciji Vlade Kantona Sarajevo, o kojoj se šuška posljednjih sedmica. Trojka je započela proces izbacivanja Stranke za BiH (SBiH) iz koalicije u KS, kažnjavajući ih time za otkazivanje dogovora na federalnom i državnom nivou.

U ponedjeljak 24. jula održan je sastanak predstavnika Trojke sa Damirom Marjanovićem iz pokreta Za nove generacije i nezavisnim zastupnicima u Skupštini KS Admelom Hodžić i Redžom Lemezanom. U javnost je izašlo malo informacija sa ovog sastanka.

Trojka je šutjela, a trojac je tvrdio kako je postignut džentlmenski dogovor da oni ne govore o detaljima. Ipak, poznato je kako Marjanović želi ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade na čijem je čelu Pavle Krstić iz Naše stranke i čini se da je Trojka spremna ustupiti tu poziciju.

To znači da će osim smjene ministara koji dolaze iz SBiH, doći i do određene prekompozicije Vlade KS.

Kako Raport saznaje, nova ministrica visokog obrazovanja trebala bi biti Adna Bešić iz pokreta Za nove generacije. Bašić je doktorica bioloških nauka i docent, s višegodišnjim iskustvom u javnom zdravstvu. Bešić je na prošlim izborima bila kandidatkinja Za nove generacije za Skupštinu KS.

Prema Raportovim informacijama, moguće su još neke rokade u Vladi KS, koje se neće ticati samo izbacivanje SBiH iz vlasti.

Adna Bešić: Bila je kandidatkinja ZNG za Skupštinu KS

Raport.ba