Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Premijer Uk i ministar Vranić s predstavnicima Verlaba: Podrška zadržavanja medicinskog kadra u KS

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministar zdravstva Kantona Sarajevo, prof.dr. Haris Vranić organizirali su sastanak s predstavnicima Verifikacionog laboratorija i Instituta “Verlab” Almirom Badnjevićem i Lejlom Gurbeta Pokvić.

Tema ovog sastanka je saradnja s različitim resorima u Vladi u realizaciji naučno-istraživačkih aktivnosti ovog instituta.

Premijeru Uku i ministru Vraniću prezentirani su planovi ovog instituta na poljima biomedicinskog inžinjeringa, biomedicinskih uređaja i umjetne inteligencije. Objašnjeno je kako se radi i na digitalnoj i zelenoj transformaciji u zdravstvu. Konkretna podrška Vlade u radu ovog instituta potrebna je u okviru digitalnog inovacijskog HUB-a i studija koje će se provoditi unutar njega.

Premijer Uk čestitao je predstavnicima Verlaba na njihovom radu, te istakao brojne projekte Vlade koju predvodi kroz koje bi se mogla ostvariti navedena saradnja.

Cilj ovih projekata je zadržavanje i edukacija neophodnog zdravstvenog kadra u našem kantonu, što je jedan od prioriteta Vlade i Ministarstva zdravstva KS.

Ministar Vranić je zahvalio predstavnicima Verlaba što su stavili na raspolaganja svoja znanja i kapacitete, a koje će doprinijeti digitalizaciji i unapređenju usluga u zdravstvu, što je i jedan od glavnih ciljeva Ministarstva zdravstva za ovu godinu.

Naglasio je i kako će Ministarstvo pružiti podršku promociji njihovih aktivnosti koje će pomoći ostvariti spomenute ciljeve.

Raport.ba