Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Preminuo čovjek čiji su snimci ratnog Sarajeva obišli cijeli svijet

Snimatelj Muharem Osmanagić preminuo je u 59. godini, javlja Federalna TV. Snimajući najupečatljivije događaje opsade Sarajeva, Osmanagić je zabilježio historiju raspada i sastava jedne stvarnosti.

Ići u centar dešavanja, s kamerom kao oružjem svjedočenja, bilježiti trenutke pokolja znači prenositi komad jednog vremena svijetu i budućnosti. To je borba za goli život kolektiviteta. Objektiv Muharema Osmanagića borbu je vodio od 2. maja 1992. godine i bilježio najznačajnije trenutke opsade Sarajeva. Njegovi snimci korišteni su kasnije kao dokazi o brojnim ratnim zločinima u Sarajevu.

Karijeru je započeo na Televiziji Sarajevo, početkom rata radio je za YUTEL, potom za Reuters. Postratnu karijeru nastavio je angažmanom u filmskoj industriji. Od Muharema Osmanagića oprostili su se brojne kolege i prijatelji.

Muharem Osmanagić je institucija, on je zabilježio historiju, stradanje Sarajeva, njegovi snimci su obišli svijet, on je jedan od najhrabrijih ljudi iza kamere…

Vijest Preminuo čovjek čiji su snimci ratnog Sarajeva obišli cijeli svijet se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus