Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Prijedlog Vlade FBiH: Evo koliko bi turisti mogli plaćati boravišnu taksu

Na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma Vlada Federacije BiH utvrdila je u četvrtak Prijedlog zakona o boravišnoj taksi FBiH.

Ovim propisom uređuju se osnovni pojmovi u vezi s boravišnom taksom, obveza plaćanja boravišne takse, obveznici i način plaćanja boravišne takse, te njezina visina. Uređuju se i naplata, uplata i raspodjela sredstava od boravišne takse, kao i nadzor, te kaznene, prijelazne i završne odredbe.

Obveznik plaćanja boravišne takse je domaći ili strani državljanin koji koristi uslugu noćenja u ugostiteljskom objektu za smještaj, zatim vlasnik plovila i svaka osoba koje borave na tom plovilu koje je na vezu u luci. Strani državljani plaćaju boravišnu taksu pod istim uvjetima i u istom iznosu kao i domaći državljani.

Boravišna taksa je prihod Federacije BiH, kantona i jedinice lokalne samouprave koja se raspoređuje Turističkoj zajednici Federaciji BiH, kao i turističkim zajednicama kantona, gradova i općina.

Prijedlogom zakona predviđeni su i izuzeci od plaćanja boravišne takse, ili njezinog plaćanja u umanjenom iznosu. Kako je propisano, do donošenja odluke Vlade FBiH, visina boravišne takse se utvrđuje u iznosu od 2,00 marke po svakom ostvarenom noćenju.

Izuzetno, po okončanju postupka proglašavanja turističkih mjesta u skladu s propisima iz oblasti turizma, visina boravišne takse utvrđuje se u zavisnosti od razvrstavanja jedinice lokalne samouprave kao turističkog mjesta, tako da se njezina visina kod ugostitelja koji pruža usluge smještaja u turističkom mjestu utvrđuje u rasponu od 2,5 do 3 marke po svakom ostvarenom noćenju.

Sredstva prikupljena po osnovu boravišne takse raspoređuju se tako što 80 posto pripada budžetu jedinice lokalne samouprave, a po deset posto proračunima županija i FBiH.

Sredstva prikupljena po ovom osnovu isključivo se koriste za realizaciju programskih aktivnosti na promociji i unapređenju turizma, razvoj i unapređenje turističke ponude, zatim nabavku promotivnog materijala, odnosno davanja informacija i obavljanja propagandnih djelatnosti kojim se promoviraju turističke vrijednosti, kao i za postavljanje i održavanje turističke signalizacije.

U obrazloženju zakona je navedeno da je njegovoj izradi pristupljeno imajući u vidu da je Zakon o turističkim zajednicama i unapređenju turizma u FBiH proglašen neustavnim 2014. godine. Stoga je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao obrađivač, poduzelo aktivnosti na izradi novog zakona, poštujući odredbe Ustava FBiH u pogledu nadležnosti u oblasti turizma. O Nacrtu zakona o boravišnoj taksi provedena je i javna rasprava u trajanju od 60 dana, te u skladu sa zaključcima oba doma Parlamenta FBiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vijest Prijedlog Vlade FBiH: Evo koliko bi turisti mogli plaćati boravišnu taksu se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus