Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Priznanje “Sloboda, jednakost, bratstvo” Republike Francuske uručeno Lejli Huremović

Posebno priznanje Nagrada za ljudska prava “Sloboda, jednakost, bratstvo” Republike Francuske dodijeljeno je aktivistkinji, borkinji za ljudska prava, članici Organizacionog odbora bh. Povorke ponosa Lejli Huremović.

Priznanje je uručila ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic koja je istakla da je žiri nagrade za ljudska prava Republike Francuske “Sloboda, jednakost, bratstvo” pregledao 107 prijava te odabrao pet pobjednika za posebno priznanje među kojima je i Organizacioni odbor bh. Povorke ponosa.

Ambasadorica Toudic osvrnula se na svakodnevne probleme sa kojima se susreću LGBTQI osobe u svakodnevnom životu, te konstatovala da se zahvaljujući upravo Povorci ponosa može vidjeti pozitivan napredak.

– Evropsko vijeće je 15. decembra donijelo odluku da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Ovo je snažan signal koji je poslan BiH. čije vlasti se sad moraju posvetiti provedbi 14 prioritetnih reformi koje je postavila Evropska komisija. Podsjećam da ulazak u Evropsku uniju znači i poštivanje njenih vrijednosti. Nije beznačajno da je unapređenje zaštite i inkluzije ranjivih grupa, uključujući LGBTQI osobe, ključni prioritet, kao i jačanje zaštite osnovnih prava svih građana – istakla je ambasadorica Toudic.

Članica Organizacionog odbora bh. Povorke ponosa Lejla Huremović istakla je da je ova nagrada zasluga svih članica i članova Odbora Povorke ponosa.

– Nema sumnje da je bh. Povorka ponosa pokazala da jeste najvidljiviji aktivistički čin i vid borbe, jer niti jedna druga aktivnost ne izazove toliko pažnje javnosti. Upravo ta vidljivost i kontinuitet našeg rada šalju snažnu poruku kako društvu tako i nadležnim institucijama, da LGBTIQ osobe postoje, žive i grade svoje porodice upravo ovdje u BiH – istakla je Huremović.

One je navela da su kroz vidljivost uspjeli u zadnjih pet godina smanjiti predrasude i stereotipe prema LGBTIQ osobama, povećati podršku i uključiti veliki broj ljudi u borbu koja je zajednička, bez obzira kojoj religiji, etnicitetu, rasi, seksualnoj orijentaciji pripadaju.

– Ova borba je zajednička i jedino ujedinjeno možemo postići značajne promjene – istakla je Lejla Huremović.

Četvrta bh. Povorka ponosa bit će održana 24. juna. Ovogodišnja tema Povorke je savezništvo i podrška.

Vijest Priznanje “Sloboda, jednakost, bratstvo” Republike Francuske uručeno Lejli Huremović se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus