Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Pročitani iskazi u aferi ‘Respiratori’: Priča im u koliziji s dokazima, optuživali jedne druge, Novalić tvrdio da je žrtva špijunaže

Iako je na prošlom ročištu Branko Perić predsjedavajući sudskog vijeća u predmetu protiv Novalića i dr., odbio zahtjev tužilaca da se čitaju iskazi optuženih u aferi ‘Respiratori’, danas je promijenio odluku na zahtjev sudije Gorana Radevića.

Insistiranje sudije Radevića

Kako je Perić kazao sudija Radevića je tražio da se iskazi pročitaju jer se kasno uključio u predmet i njegov je stav da se taj materijal treba objelodaniti.

Inače, krivični postupak se vodi protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovang direktora Federalne uprave civilne zaštite, Jelke Milićević, ministrice finansija Federacije BiH i Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije “Srebrena malina”.

Oni se prema optužnici koju zastupaju tužioci Džermin Pašić, Mirza Hukeljić i Senad Osmić terete za sumnjivu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti ‪10.530.000‬ KM.

Kolizija iskaza i dokaza

Tužilac Džermin Pašić naglasio je da se iskazi čitaju da bi se utvrdile kolizije u iskazima tada osumnjičenih sa materijalnim dokazima, odnosno da je među strankama bilo međusobnog optuživanja tokom saslušanja.

Mirna Avdibegović, advokatica optuženog Solaka prigovorila je na ovu odluku suda jer smatra da se komentiranje iskaza može podvesti pod završnu riječ, a sudija Perić je kazao da će se i odbranama dozvoliti komentiranje.

Prvi iskaz koji je pročitan je bio od optuženog Novalića.

Tu se navodi da je on kritične godine bio premijer FBiH te da nije imao naredbodavnu ulogu, već da se osiguraju sredstva za nabavku medicinskog materijala.

Nadalje je kazao tužiocima da je odluku donosio komandant Civilne zaštite, što je tada bila Jelka Milićević.

Peripetija oko hitne nabavke

“Ja nisam odlučivao šta će nabaviti i koja količina. Pogrešno je tumačenje da se na sjednici Vlade od 16.3.2020. odobrio hitni postupak nabavljanja. To se samo odnosilo na zdravstvene ustanove,a ne FUCZ. Bili smo pod pritiskom da se materijal nabavi. Naročito od ministra Aljoše Čampare koji je rekao da narod neće interesirati propisi ako bude velikih žrtava. Đenan Salčin je potpisao mišljenje da se nema potrebe mijenjati zakon jer se radi o višoj sili. Uopšte o tome nisam razgovarao sa Solakom i Hodžićem o tome. Vlada je donijela odluku, a ne ja. Ja sam bio odgovoran da pribavi sredstva”, pročitao je tužilac iz Novalićevog iskaza.

Tu se dalje navodi da je FUCZ postavila zahtjev prema Ministarstvu finansija i komandantu CZ.

Također je naveo da je i Edita Kalajdžić postupala po njegovom nalogu.

Ko je bio jedino operativan

“Zbog mjera samoizolacije samo je moj kabinet bio operativan. Srebrena malina je ponudu poslala mailom i siguran sam da to nisu bili ACM respiratori već neki drugi. Nisam vršio pritisak na agenciju za lijekove da im se da dozvola. Šta se kasnije dešavalo da Hodžićem i Solakom ja ne znam. Da Hodžićem sam se vidio jednom i on je došao nenajavljen. Rekao je da jedino on može nabaviti respiratore. Dolazio je kod Hasana Ganibegovića da mu ovaj pomogne. Solak mi je potom rekao da respiratori dolaze za 15 dana. Nisam kontaktirao sa Hodžićem putem privatnog maila. I moj privatni mail je kod sekretarice. Ta Hodžićeva posjeta nije upisana u protokol. Inače, ja sam mobitel mijenjao svakih mjesec jer sam na prethodnom radnom mjestu bio žrtva industrijske špijunaže. Nisam s mobitela brisao podatke poslao sam ga za Austriju. Na telefonu koji sam predao podaci su od 4 dana”, pročitao je tužilac.

Solak je u svom iskazu tvrdio da je samo radio svoj posao u skladu s ovlastima te da je bio pod velikim pritiskom.

Kazao je da je ugovor koji je potpisao s Hodžićem imao slovne i numeričke greške. Uz to je naveo da je Hodžić tretiran kao i drugi ponuđači.

Novalić pohvalio Hodžića

Hodžić je u svom iskazu naveo da je u posao s respiratorima ušao čestito. Kazao je da je htio pomoći državi i svojoj kompaniji.

Ponude je slao svim kantonima, FBiH i van granica.

Pojasnio je svoj odnos sa Kristijanom Marićem te Sanjom Lekić preko kojih je nabavljao aparate.

Naveo je da je Solaka vidio samo prilikom potpisivanja ugovora i nikad više nakon toga. Rekao je da je letom Fly Bosnia dobavip 80 respiratora, a da su ostalih 20 stigli naknadno.

Rekao je i da je dobio poziv da dođe kod Novalića koji mu se zahvalio rekavši mu da je učinio veliku stvar za državu.Također, je naveo da je ideju dobio sam te da ga niko nije nagovorio.

Advokati su u svojim obraćanjima izrazili zadovoljstvo jer su iskazi pročitani te da prema njima nema nikakve kolizije s dokazima i navodima njihovih klijenata.

Raport.ba