Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Prokišnjava Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu: ‘Ovo će ugroziti muzejsku građu i stalnu postavku’

“Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu u ovoj godini zabilježio je oko petnaest hiljada posjetilaca što je veoma blizu rekordne 2019. godine. Ako ovom broju dodamo i posjete povodom manifestacije Dani AVNOJ-a na kojoj prisustvuje nekoliko hiljada osoba možemo biti itekako zadovoljni. Raduje nas što naše posjete bilježe pozitivan trend. I samim tim iza sebe ostavljamo teška vremena uzrokovana pandemijom korona virusa”, kazao je za Fenu direktor Muzeja Elvedin Imamović, rezimirajući rad te institucije.

Gosti iz regiona

Imamović je podvukao da kao i prethodnih godina najviše posjetilaca dolazi iz Slovenije i BiH. Te da uz Slovence često dolaze gosti iz Srbije, Hrvatske. Ali i drugih zemalja širom svijeta.

Imamović također ističe da su veoma zadovoljni sa redovnim aktivnostima koje se ogledaju kroz organizaciju individulnih posjeta i organizovanih. Odnosno grupnih posjeta Muzeju Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Direktor Elvedin Imamović dužnost je preuzeo u augustu. Kaže da nije imao vremena za planiranje novih aktivnosti i programa.

“Unatoč tome nakon zatvaranja Sarajevo Film Festivala u suradnji sa još jednom javnom ustanovom iz Jajcu, Agencijom za kulturno povijesnu baštinu u Jajcu organizovali smo prikazivanje najgledanijih projekcija. Koje su prikazane ove godine na SFF-u. Naravno za Muzej AVNOJ-a najbitnija manifestacija je Dani AVNOJ-a. Koju ćemo ove godine organizovati od 25. do 27. novembra”, podvukao je on.  

Dani AVNOJ-a su tradicionalna manifestacija koja se održava od 2008. godine. Svake godine, zadnjeg vikenda u novembru, u Jajcu se okupi nekoliko hiljada ljudi koji dolaze iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Najčešće dolaze organizirano, u grupama. Stalni programski sadržaji Dana AVNOJ-a su akademija povodom godišnjice II zasjedanja AVNOJ-a. I polaganje cvijeća i vijenaca na Spomen-fontanu oslobodiocima Jajca u Drugom svjetskom ratu.

Zabavni program

Ove godine je u programu pored navedenog, koncert lokalnog kulturno-umjetničkog društva. Kao i izložba “Susreti u Jajcu”, promocija knjige akademika Mirka Pejanovića “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću” te kulturno zabavni program. 

Kad je riječ o stanju zgrade Muzeja, Imamović navodi da postoji velika potreba za sanacijom dijelova zgrade.

“Posebno imamo problem sa prokišnjavanjem terasa zgrade muzeja, a samim tim je i direktno ugrožena stalna postavka muzeja. Dugogodišnji problem zagrijavanja prostorija. Kao i postizanja energetske efikasnosti sanacijom stolarije su problemi koji postoje već duže vrijeme. Izuskuju velika materijalna sredstva. Uz sanaciju ovog dijela zgrade potrebno je uraditi sanaciju.I adaptaciju galerije gdje se nalazi stalna postavka crteža Božidara Jakca, koja nosi naziv “Put AVNOJ-a”, istaknuo je Elvedin Imamović.

Direktor Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a Elvedin Imamović također je istaknuo činjenicu da nažalost niko osim lokalnih i kantonalnih vlasti odnosno Općine Jajce i Vlade SBK nema sluha za očuvanjem ovog veoma važnog nacionalnog spomenika.

Muzej posebnu ulogu ima u edukaciji mladih. Imamović kaže da je ovo mjesto gdje mladi imaju priliku da uče o historiji naše države.

Radionica i predavanja

“Osnovnim i srednjim školama, kao i studentima nudimo besplatno vođenje kroz muzej odnosno za njih organizujemo historijski čas. Na kojem naši vodiči prenose historijske činjenice mladima iz cijele Bosne i Hercegovine a i šire. Imamo redovne posjete iz nekoliko srednjih škola iz Slovenije koje također edukujemo. I pružamo usluge vođenja kroz muzej. Za narednu godinu imamo u planu organizovati niz radionica i predavanja”, podvukao je.

Kad je riječ o stanju muzejske građe Imamović smatra da se nalazi u veoma dobrom stanju. Te ističe da su poduzete sve neophodne mjere za njeno očuvanje Muzej Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu.

“Međutim kako sam i ranije spomenuo problem prokišnjavanja zgrade bi mogao ugroziti muzejsku građu. I stalnu postavku u sali u kojoj je održano zasjedanje. Ranije pomenuta sanacija bi zaštitila i dodatno doprinijela očuvanju muzejske građe”, podvukao je u razgovoru za Fenu direktor Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu Elvedin Imamović.

Raport.ba