Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Prvo se oglasio Mandić, pa Karić, pa ponovo Mandić: Iznosite neistine, mladi ste, na početku karijere, opraštam vam

Sve je počelo kad je načelnik Općine Centar Srđan Mandić danas objavio da se dio stare zgrade na Marijin dvoru u centru Sarajeva urušio, na svu sreću nije bilo povrijeđenih, a vijest je objavio na Facebooku .

Zatim je ukazao na niz problema koji se vežu za ovaj dio grada u kojem je cijeli niz urušenih zgrada, ali se ne smije ništa raditi i prozvao, između ostalih gradsku upravu.

“Međutim, postavlja se pitanje zašto se ovo dešava? Sporna zgrada se nalazi u obuhvatu kvadranta B, za koji je nadležna gradska uprava. Takođe, zgrada je, kao i cijelo navedeno područje, proglašena nacionalnim spomenikom i kao takva ne smije biti taknuta, bez obzira što ugrožava živote ljudi. Nedelja je, niko iz nadležne federalne inspekcije nije bio dostupan. Nema ni g. Kapidžića da nam objasni šta nam je činiti”, napisao je Mandić i poručio da “Općina Centar više neće skupljati gelere i biti žrtva neodlučnosti i nezainteresovanosti viših nivoa”.

Odgovorila mu je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, također objavom na Facebooku.

“Poštovani načelniče Srđan Mandić, dobro je da ste počeli da se interesujete za posao. To me istinski raduje. Budući da gradska uprava dvije godine organizuje sastanke, šalje dopise vladi, razgovara sa vlasnicima parcela na području Kvadranta B.

Istina je da je za donošenje ovog regulacionog plana nadležan Grad Sarajevo. Ali da ste radili svoj posao Općina Centar jeste mogla ukloniti ruševne objekte ili iste adekvatno konzervirati da ne budu opasni za ljude. To nema veze sa regulacionim planom, ali nažalost to niste učinili”, kaže Karić.

Ona dalje poručuje Mandiću da ih je “ikada pitao ili želio biti informisan” da bi znao da Gradska uprava ne može nastaviti rad na regulacionim planovima dok Zavod i Skupština ne okončaju procese na kojima rade”.

Nakon toga, oglasio se ponovo Mandić, na Facebooku.

“Poštovana gradonačelnice Benjamina Karić rođ. Londrc, nemam običaj odgovarati javno, osim kad neko ko obavlja važnu javnu funkciju iznosi neistine. A vi ste to učinili, i jako mi je žao zbog toga. Iz tog razloga, moram Vas demantovati.

Dakle, Općina Centar nije mogla ukloniti ruševne objekte jer za to nema nadležnost, nažalost. I svaka takva aktivnost bi proizvela reakciju federalne inspekcije, jer je riječ isključivo o njihovoj nadležnosti. Ni danas, kada sam bio na terenu, nisam mogao izdati takav nalog, iako se zgrada, koja je privatno vlasništvo, urušila. Dani koji slijede pokazaće da niste u pravu.

Drugo, za obnovu fasada u budzetu naše opštine planirano je 250.000 KM i taj vam novac stoji na raspolaganju. Nepristojno je reći da “nismo uplatili ni jednu marku”. Ja sam gradsku upravu, ali i sve druge nadležne institucije, pozvao da reagujete, svako u svom domenu. Samo to. Tražim pomoć. I neka se konačno ovo pokrene sa mrtve tačke, makar se mi javno dopisivali. Ali, nisam, i neću ni sad, kvalifikovao i ocjenjivao Vaš rad, pogotovo ne na način kako ste Vi to učinili prema meni, ispod svih kriterija i tendenciozno. Mladi ste, popularni, na početku jedne, vjerovatno, velike političke karijere. Borite se za svoje principe i stavove ISTINOM. Sve drugo imate. Ja Vam opraštam”, napisao je Mandić.

Raport.ba