Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Radovan Višković: Prosječna plata veća u RS nego u Federaciji

Minimalna plata u Republici Srpskoj može da ide do 800 KM, izjavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u razgovoru za BHRT.

“Socijalni savjet će zasjedati u narednih dan ili dva. Oni su ti koji treba da donesu odluku. Ukoliko na Socijalnom savjetu ne bude odluke, onda će Vlada Republike Srpske, kao što je i do sada radila, donijeti odluku.

Radovak Višković: Imaju o čemu razgovrati

Ne mislim ja da je to nešto toliko aktuelno ili nešto što ne bi trebalo da bude predmet usaglašavanja. Bio je pritisak i prije Nove godine da Vlada donese odluku o najnižoj plati. Ja sam i tada rekao da socijalni partneri, onako kako je zakon predvidio, treba da održe konsultacije i da se pokušaju dogovoriti”, kazao je Višković.

Prema njegovim riječima, u tom smislu već je napravljen izvjesni iskorak.

“Unija udruženja poslodavaca izašla je sa svojim prijedlogom. Sindikat je izašao sa svojim prijedlogom. Imat će oko čega da razgovaraju”, kazao je Višković.

On je naglasio kako je najniža plata u RS i sada značajno veća u odnosu na najnižu platu u Federaciji BiH.

Posljedično će, naveo je, rasti i ostale plate.

“Ovo je jedinstven finansijski prostor i često sam sebi postavljao pitanje zašto je tolika razlika bila u minimalnoj plati i do sada.

Troškovi života su identični u oba entiteta ili čak u Federaciji BiH po nekim osnovama i veći, npr. po pitanju električne energije koju plaćaju domaćinstva u Federaciji BiH u odnosu na električnu energiju koju plaćaju domaćinstva u RS.

I pored najavljenog poskupljenja od 1. januara ove godine, mi ćemo i dalje biti povoljniji po pitanju isporuke električne energije za naše građane u odnosu na građane u drugom entitetu”, kazao je Višković.

Obračun s neradnicima

Naveo je podatak da je prosječna plata u Federaciji BiH oko 1.167 KM, dok je u RS u novembru iznosila 1.211 KM. Razlika od četrdesetak maraka, ističe Višković, nije beznačajna.

“Do prije tri godine to je skoro bilo nezamislivo. Sve te godine prosječna plata u Federaciji BiH je bila veća nego u Republici Srpskoj. Radili smo neke stvari i došli do ove pozicije”, riječi su Viškovića.

Kada je riječ o “obračunu s neradnicima” koji je najavio u svom ekspozeu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Višković kaže da su napravljeni značajni pomaci.

“To je sad top tema u Republici Srpskoj. Ja po zakonu o ličnim podacima ne mogu izaći u javnost i saopštiti imena. Ali, mogu reći da do sada imamo na desetine ljudi kojima je prekinut radni odnos jer se nisu pojavljivali na radnom mjestu, a primali su naknadu.

To je po zakonu nedopustivo. Ovo nije nikakav obračun ili hir. Ovo je čisto zakonska obaveza. I ja sam ovim htio da rukovodiocima, direktorima, onima koji su to na neki način dozvolili, da im ukažem da na to nemaju pravo, ni ovlaštenja. Zakon je stariji u odnosu na njihove odluke. Svi oni koji se na bilo koji način na to ogluše, bit će sankcionisani”, izričit je Višković.

On je u razgovoru rekao da trenutno dva ministarstva u RS nemaju nadležne ministre.

Hurtić je još ministar

“Sevlid Hurtić je još uvijek ministar trgovine i turizma u Vladi RS. On još uvijek nije nigdje otišao. On prvo mora biti izabran u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Onog momenta kad bude izabran, podnijet će ostavku na funkciju u Vladi RS. Onda ćemo se baviti pitanjem izbora novog ministra.

Mi trenutno imamo dva ministarstva koja nemaju resorno nadležne ministre – porodice, omladine i sporta, te rada i boračko-invalidske zaštite. Ja sam imenovao vršioce dužnosti. Tako da ti resori imaju svu infrastrukturu. Oni funkcionišu bez problema”, pojasnio je Radovan Višković.

Najavio je kako će, nakon formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH, inicirati zajedničku sjednicu s Vladom RS. Cilj je jačanje jedinstvenog ekonomskog prostora i ostavljanja političkih podjela u drugom planu.

“S nestrpljenjem očekujem da se formira Federalna vlada. Odmah ću uputiti zahtjev za održavanje zajedničke sjednice dvije vlade. Mislim da bi to trebala biti praksa u Bosni i Hercegovini, da dvije vlade najmanje dva puta u toku godine imaju zajedničke sjednice.

Da rješavamo pitanja ekonomije, zajedničkih projekata, zaštite domaće proizvodnje, energetike, putne infrastrukture….”, ističe Višković.

Napomenuo je i da je sa prethodnim federalnim premijerom Fadilom Novalićem imao korektnu saradnju. Ali, nisu, kako kaže, ostvarili saradnju dviju vlada “po dubini”.

Kazniti počinioce napada na Ilidži

Višković se osvrnuo i na nedavni incident na Ilidži, kada je napadnuta grupa roditelja djece iz Srbije koja su učestvovala na fudbalskom turniru.

Kazao je da očekuje oštro kažnjavanje napadača, kako ovakva nedjela ne bi postala praksa.

“Mi, prije svega, treba da se okrenemo sebi i svojoj porodici. Sve se nosi iz kuće. Teško je gledati kao roditelj da djeca uzvikuju neke riječi za koje sam siguran da ne znaju šta znače.

To su djeca od šest-sedam godina. Oni to nisu mogli naučiti od političara. Oni su to čuli negdje u porodici, u svom okruženju. Moramo više poraditi na sebi i porodici, na svojoj djeci. Kad to uradimo, onda ćemo svi zadovoljnije živjeti”, ocijenio je Radovan Višković.

Raport.ba