Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Railić je pola godine tražio ko će ubiti policijskog načelnika Bašića. Ovo su detalji prvi ‘Sky’ optužnice

Dalibor Railić Dugi je skoro pola godine preko Sky aplikacije tražio ko će ubiti načelnika kriminalističke policije PU Prijedor, Radenka Bašića.

Tada ga je Igor Repajić povezao sa svojim kumom Aleksandrom Miljatovićem.

Navodi se ovo u optužnici koja će uskoro biti podignuta protiv Railića i njegove ekipe. Ovo će biti prva optužnica u Bosni i Hercegovini koja će biti podignuta na osnovu dokaza do kojih se došlo preko aplikacije Sky.

Optužnica će uskoro biti podignuta

Optužnica protiv Railića će biti podignuta u narednih desetak dana. Osim njega bit će optuženo još desetak osoba, prenosi Srpskainfo.

Izvor pojašnjava da će do početka decembra biti podignuta optužnica.

Prvooptuženi će biti Dalibor Railić. Na optuženičkoj klupi, između ostalih, naći će se i Aleksandar Miljatović i njegov kum Igor Repajić.

“Railić je označen kao vođa kriminalne grupe. Do sada je utvrđeno da je ovoj grupi pripadalo desetak osoba. Oni će, osim za ubistvo načelnika Radenka Bašića, biti optuženi i za organizovani kriminal, nedozvoljenu proizvodnju i promet opojnih droga i nedozvoljen promet oružja”, istakao je sagovornik.

Kada je riječ o ubistvu Bašića, on kaže da su inspektori Uprave za organizovani i teški kriminal MUP Republike Srpske pronašli čvrste dokaze protiv Railića i ekipe.

“Nakon što je dešifrovana Sky aplikacija, pronađena je prepiska u kojoj je Railić tragao za ubicom policajca.

Pronađeno više njegovih poruka

Pronađeno je više njegovih poruka u kojima on traži osobu koja je spremna da ubije Bašića. Poruke je često slao. Nakon nekih šest mjeseci javio mu se Repajić. Rekao je da ima kuma koji je to spreman uraditi za novac”, navodi ovaj izvor.

Prema njegovim riječima, tada je uspostavljen kontakt između Railića i Miljatovića. Svemu je prisustvovao i Repajić.

“Oni su detaljno dogovorili i isplanirali ubistvo koje je Miljatović počinio sredinom marta ove godine. U prepiskama između njih jasno se vidi kako su dogovarali atentat”, ističe pomenuti izvor.

Prema njegovim riječima, ovo je prva optužnica koja je podignuta na osnovu aplikacije Sky. No, ne očekuju nikakve probleme u vezi toga.

“Optužnica će početkom decembra biti proslijeđena u Sud BiH. Očekuje se da bude potvrđena. Osim prepiski sa „Skyja, u optužnici su navedeni i drugi čvrsti dokazi protiv kriminalne grupe koju je vodio Dugi”, istakao je sagovornik.

Bašić ubijen 21. marta

Načelnik krim-policije PU Prijedor, Radenko Bašić, ubijen je 21. marta u jutarnjim satima.

Tokom istrage utvrđeno je da je ubica detaljno planirao atentat na Bašića. Dugo vremena ga je pratio.

Kobnog dana ubica je bio sakriven u blizini njegove zgrade. Kada je Bašić ujutru krenuo prema kancelarijama Policijske uprave on mu je prišao s leđa i ispalio hitac u glavu.

Bašić je preminuo na licu mjesta.

Nakon toga pokrenuta je jedna od najvećih istraga MUP.a RS. Ubrzo je uhapšen Dalibor Railić. Međutim, prijedorsko tužilaštvo ga je pustilo na slobodu!

Nakon toga je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, zbog droge i drugih krivičnih djela. Još uvijek se nalazi u pritvoru.

Klupko se počelo odmotavati

Nakon hapšenja Railića klupko se počelo odmotavati. Ubrzo je uhapšen i Aleksandar Miljatović. On je u policiji tokom saslušanja priznao da je ubio Bašića i da mu je za ovu likvidaciju Railić obećao 50.000 eura.

Uhapšen je i njegov kum Repajić zbog umiješanosti u ubistvo.

Miljatoviću ovo nije bilo prvo ubistvo. On je s djevojkom Jelenom Tegel 2007. godine ubio Sašu Ilića Španca na parkingu UKC Republike Srpske.

Tegel je pozvala Španca da se vide. Tu ga je u zasjedi čekao Mijatović. Godinu kasnije osuđen je na 16 i po godina zatvora. Ubrzo nakon što je izašao iz zatvora izvršio je atentat na Bašića.

Dalibor Railić važi za veoma opasnog kriminalca. Uz njegovo ime se godinama vezuju najteža krivična djela. Ovo nije prvo ubistvo s kojim ga povezuju.

On se dovodi u vezu sa ubistvom i Mihajla Stupara zvanog Šmit. Sumnja se da je to ubistvo počinio član njegove kriminalne grupe, a da je sve naručio upravo Dugi.

Osuđivan je i za pokušaje ubistva, brutalna premlaćivanja i druga teška krivična djela.

Raport.ba