Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Raport otkriva identitet muškarca koji prijetio da će ubiti premijera Fortu

Muškarac koji je uhapšen zbog prijetnji smrću Edinu Forti, premijeru Kantona Sarajeva je Esad Đananović iz Viteza, saznaje Raport od izvora bliskog istrazi.

Naime, radi se o čovjeku koji je poslao prijeteće pismo premijeru KS. U pismu je osim uvreda iznio i niz ozbiljnih prijetnji po život premijera Forte. Kao i članova njegove bliže porodice. Odmah po prijemu pisma s prijetećim sadržajem obaviješteni su istražitelji MUP-a KS. Oni su u veoma kratkom vremenu locirali i uhapsili osumnjičenog. Akcija je izvedena pod nadzorom tužioca sarajevskog tužilaštva koji je djelo okarakterisao kao ugrožavanje sigurnosti.

Podsjetimo, MUP KS je danas saopštio kako su obaviješteni jučer da je Vlada KS zaprimila pismenu pošiljku u kojoj se nalazilo pismo prijetećeg sadržaja. Pismo je bilo upućeno Edinu Forti i njegovoj porodici.

“O sadržaju navedenog pisma upoznata je dežurna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Koja je tom prilikom navedeno djelo okvalifikovala kao krivično djelo iz člana 183. KZ FBIH (Ugrožavanje sigurnosti). Te su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzeli intenzivne mjere i radnje na identifikaciji i pronalasku izvršioca ovog krivičnog djela.

Po prethodno pribavljenoj naredbi dežurnog sudije za prethodni postupak Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres kuće i vozila koji su vlasništvo osumnjičenog, na području Viteza. Tom prilikom su pronađeni i uz izdatu potvrdu privremeno oduzeti predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom. Prnađeni su: jedna automatska puška sa pripadajuća dva okvira i municijom. Zatim jedan papir formata A4 sa ispisanim prijetećim sadržajem i jedan mobilni telefon”, navedeno je u današnjem saopćenju.

Raport.ba