Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Raport saznaje: Gordani Tadić izrečena sankcija smanjenja 12 plaća zbog objave na Facebooku

Bivšoj glavnoj tužiteljici Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordani Tadić Prvostepena komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) izrekla je sankciju smanjenja plaće za 30 postu u trajanju od 12 mjeseci, saznaje Raport. Tadić se na teret stavlja da je počinila prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda i tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije” zbog objave na društvenoj mreži Facebook. Sada je Tadić izrečena sankcija odlukom Prvostepene komisije VSTV-a, na koju ima pravo žalbe.

Ured disciplinskog tužioca podnio je disciplinsku tužbu protiv Tadić zbog objave sa društvenih mreža iz aprila 2022. godine. U objavi je Tadić tvrdila kako je tokom sastanka nosilaca najviših pravosudnih funkcija, održanog u kompleksu pravosudnih institucija, na nju vršen pritisak.

Bivša glavna tužiteljica tada je objavila kako je početkom 2021. godine prisustvovala sastanku sa članovima VSTV-a i s predsjednikom Suda BiH Rankom Debevcom. Napisala je i da je na tom sastanku sačinjen tonski zapis. Iznijela je i niz navoda prema kojima su se članovi Vijeća miješali u tužilačke odluke kada su u pitanju predmeti Ranka Debevca i bivšeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice. Mehmedagića je Ministarstvo finansija SAD stavilo na crno listu.

Šta je napisala Tadić

Njenu objavu prenosimo bez intervencija:

“Osjećm se zabrinuto za pravosudje u BIiH. Samo jedan zna ko je grešan. Ramazan je…Halile jeste li grešni? Tužitelji i sudije zašto šutite. Čega se bojite… Ovako je počeo prenos nadležnosti. 20. 1. 2021 godine, po ovom pozivu predmeti Ranka Debeveca i Osmana Mehmedagića pod pritiskom VSTV su trebali biti prenijeti na Kantonalno Tužilaštvo Sarajevo i ne bi bilo postupka protiv mene.Ostala sam dosljedna. Tužitelji su samostalni u radu. U VSTV postoji tonski zapis o ovom sastanku.Sastanak organizovala tadašnja VD Sanela Gorušinović.

Na moj upit gdje su ostali članovi vijeća. Saopšteno mi je da su tu oni koji su se zatekli u prostorijama VSTV.

Gore navedeni prijedlog stavila bivša članica vijeća Berina Alihodžić.

Bio je prisutan i gospodin Kis. Bilo bi dobro da se javno objavi tonski zapis.

Uvjerili bi ste se da su tada njegovi stavovi bili potpuno drugačiji.

Sve negirala

Debevca ipak spasiše. Ja im na tome čestitam. A mene smjeniše svi zajedno sa pozicije Glavne tužiteljice. Ponosna sam na to. Dokaz je to da sam radila profesionalno, neovisno i stručno.

A ikona Svetog Nikole možda i pomogne. Kako gospodin Halil kaže, ako niste grešni? Miješa Religiju i pravosudje ,valjda ako nema dokaza protiv vas.

U cjelosti se slažem sa stavovima uvaženog kolege Branka Perića, prenos nadležnosti odgovara svima.Ja sam ga pokušala spriječiti, već sam to skupo platila?

Napomena: samo se pitam šta moja porodica ima sa ovim?

Ima još mnogo toga, ali za sada stručna pravosudna zajednica neka analizira ovaj dio o kojem sam za sada pisala”, napisala je tada Tadić.

Tadić je, na disciplinskom ročištu , negirala odgovornost po tužbi i izjavila kako je osjećala pritisak zbog rada na predmetima po prijavama protiv Debevca i Mehmedagića.

Raport.ba