Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Reakcija optužene direktorice Sabihe: “U Bosni se sve prašta osim uspjeha”

Advokati Sabihe Husić, Maida Galijatović i Nerma Bavčić, reagovale su na izvještavanje medija o potvrđivanju optužnice zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja u slučaju poslovanja Medice Zenica gdje su pozvali medije da “sve prepuste pravosudnim institucijama.”

Između ostalog u reakciji se pozivaju na prava na pretpostavku nevinosti, kao i na Kodeks časti BH novinara. Pišu i da se tekst zasniva na nepotvrđenim i neosnovanim optužbama”, iako je jasno da se radi o optužnici Tužilaštvo ZDK!

“Važno je naglasiti da se u konkretnom slučaju uopće ne radi o novcu poreskih obveznika, kako se pokušava nametnuti u objavljenom članku. Novac poreznih obveznika koji je Udruženje “Medica” Zanica dobilo od BH institucija je iskorišten u skladu sa zakonom i iz tih sredstava nisu isplaćivani nikakvi dodatni honorari ni plate. Sav novac posredstvom projekata je obezbijedila Sabiha Husic sa svojim saradnicima”, stoji u dijelu reakcije koji se i konkretno odnosi na sadržaj teksta.

“Pitanje je da li se radi o stvarnim propustima u poslovanju ili o neprihvatanju tuđeg uspjeha. U Bosni se sve prašta osim uspjeha”, zaključuje se u reakciji koja se završava sa pozivom medijjima “da prepuste pravosudnim institucijama da na zakonit način ispitaju svaku sumnju u povredu zakona, ali i da prate rad pravosudnih institucija u zajedničkom cilju, uspostavi vladavine prava.”

Inače, za nepunih osam godina direktorica zeničkog Udruženja Medica Sabiha Husić prošla je put od dobitnice međunarodnog priznanja “Žena svijeta” do optužnice za zloupotrebu novčanih sredstava. Ukoliko Tužilaštvo ZDK dokaže navode iz optužnice, biće to veliki udarac po ugled ove organizacije kojoj je osnovna namjena psihološka pomoć ženama i djeci, žrtvama ratnog i poratnog nasilja i torture.

Sabiha Husić je kao direktorica Udruženja Medica u periodu od 2014. do 2020. godine zaključila gotovo stotinu ugovora o djelu te ugovora o autorskom honoraru vrijednosti 450.000 maraka.

Više od polovine tih ugovora, prema sadržaju optužnice, Husić je zaključila sama sa sobom i tako pored direktorske plate oprihodovala još oko 320.000 maraka.

Sabiha Husić nije željela u razgovoru za Žurnal opširnije komentarisati optužnicu. „Ovo je mobing nada mnom“, rekla je i uputila nas na advokata. Pravna zastupnica Husićeve Maida Galijatović kaže da još nije vidjela optužnicu te da će naknadno moći dati komentar.

Optužnicom su obuhvaćene i članice Upravnog odbora Medice Amira Alijagić, Fatima Čajlaković-Mešanović, Hava Brandić i Irma Šiljak, jer su propustile reagovati na navedena ugovoranja direktorice. Sa Irmom Šiljak je pak kao članicom Upravnog odbora potpisano dvadesetak ugovora o djelu u vrijednosti nešto više od 70.000 maraka.

Ugovori su se inače odnosili na redovne poslove Udruženja. Medica je u periodu od 2017. do 2021. godine iz budžeta raznih nivoa, od Grada Zenice, preko ZDK, Federacije te Vijeća ministara, dobila potpore vrijednosti 825.000 maraka. Značajniji dio sredstava za rad 12 zaposlenih, dolazio je od međunarodnih donacija, no o tome nema podataka na stranici Udruženja, čiji se godišnji prihod u navedenom periodu kretao od 650.000 do 1.166.000 KM.

Prema izvorima Žurnala, Husić koja rukovodi Medicom od 2007. godine, kupila je nekoliko stambenih jednica u Zenici i Sarajevu (lokacije poznate Žurnalu) no dio je uknjižen na članove porodice, a pojedini su bili radno angažovani u udruženju.

Vijest Reakcija optužene direktorice Sabihe: “U Bosni se sve prašta osim uspjeha” se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus