Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Rudari blokirali M-17, poručuju da tu ostaju dok im se ne ispune zahtjevi

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica blokirali su magistralnu cestu M-17, probivši policijski kordon koji je bio formiran na toj lokaciji. Blokiran je ulaz u Zenicu iz pravca Sarajeva, a rudari su poručili da neće otići sve dok se račun Rudnika ne odblokira i ne dobiju zarađene plate i naknade.

Predsjednik Sindikara RMU Zenica Elvedin Abdić je istakao da im ništa drugo nije preostalo osim blokade, nakon što im se niko nije obratio kako bi riješili njihove probleme.

“Završili smo u 10.00 sati svoju sindikalnu aktivnost s protestima. Ovdje sam došao kao rudar, kao čovjek i spreman sam s rudarima biti ovdje do kad god oni budu. Kao sindikalac sam spreman pregovarati čim nas neko pozove”, poručio je Abdić, prenosi BHRT.

Rudari su jutros samoinicijativno odlučili blokirati magistralnu cestu M-17, nakon što su proveli noć na otvorenom ispred Gradske uprave Grada Zenica.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine, koji pružaju podršku zeničkim rudarima u traženju njihovih prava, odlučili su se uputiti u Dom rudara, dok su rudari odlučili samoinicijativno uputili ka M-17 kako bi blokirali cestu.

Rudari su pozvali i svoje porodice da im se priključe na protestnom skupu.

Najavljuju i izlazak na petlju na ulazu u grad, gdje se nalazi kuća gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Na protestima je trenutno oko 250 rudara, koji iskazuju sve više nervoze te zahtjevaju da izjasne iz Gradske uprave Grada Zenica, ali i prijete blokadom Grada Zenica.

Podsjetimo, rudari već nekoliko dana protestuju zbog neisplaćenih februarskih plata i naknada, a usljed blokade računa RMU Zenica.

Gradsko vijeće Zenice juče je jednoglasno dalo podršku rudarima te zaključkom zahtijevalo od gradonačelnika Kasumovića da u što skorije vrijeme deblokira račun tog preduzeća te da se u narednih 30 dana, sa Upravom EPBiH i ZD RMU Zenica, dogovore o tekstu sporazuma za otplatu duga na rate za preostali dug za zatezne kamate.

Upravni odbor Sindikata radnika rudnika FBiH ovaj put traži da se u kreiranje rješenja, a na osnovu kojega će se prevazići aktuelna situacija u RMU Zenica, u skladu sa jučerašnjim zaključcima Gradskog vijeća Zenica uključe i premijer FBiH Fadil Novalić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić, direktor EPBiH Admir Andelija, Gradska uprava Grada Zenica, gradonačelnik Fuad Kasumović i direktor RMU Zenica Mensur Hukić.

Vijest Rudari blokirali M-17, poručuju da tu ostaju dok im se ne ispune zahtjevi se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus