Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Ružnić o Federaciji: NES i SBiH neće učestvovati u formiranju nekih nametnutih vlada

Predsjednik Regionalnog odbora NES Krajina i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić kaže da su se nadai da će biti prvi kanton koji će imati uspostavljenu vlast.

“Međutim, pet mjeseci smo u velikim naporima radili, pokušavali. Prije svega Naša stranka je odmah otkazala tu neku vrstu sporazuma kada je u pitanju Osmorka.

Čekali smo određene stvari. Imali smo priliku da 3-4 mjeseca radimo i da napravimo sa Trojkom, NES, DF, da napravimo neke stvari, ali upravo ljudi u Našoj stranci nisu to htjeli.

Prije mjesec i po smo imali 15 jasnih potpisa, NES, SzBiH, DF i SDP. Pozivali smo NiP da budu 16 i 17, Naša stranka 18. Međutim, nije išlo. Onda se desio pokušaj da se jednostavno NES isključi iz svega ovoga.

Naravno sjelo se za stol, sjeli su NES, SDA, SzBiH, DF. Dogovorili su dvotrećinsku većinu i sve to je rezultiralo sinoćnjim potpisivanjem jasnog sporazuma koji Krajini nakon dugo godina garantira stabilnost i poručuje da imamo stabilnu političku situaciju u Krajini. A to znači da je BiH mirna”, kaže Ružnić, prenosi Federalna.ba.

Ružnić smatra da je najbolja stvar za više nivoe vlasti, za Vladu FBiH, Vijeće ministara… kada su u Krajini podijeljeni i međusobno se napadaju.

“Tad Krajišnici najmanje dobiju. Upravo želimo presjeći jedno takvo stanje i da Krajina konačno dobije ono što je sljeduje”, kaže on.

Ružnić smatra da ulaskom u ovu koaliciju nisu prekršili sporazum koji imaju na nivou Federacije:

“Jasno smo ukazivali i često opominjali da će, kada su u pitanju Naša stranka i NiP, doći do nečega ovakvog. Da moramo da se držimo jasno dogovora. Kod nas je pet političkih partija koje pripadaju Osmorci kad je u pitanju Federacija.

Međutim, to se nije moglo uraditi i na takav način smo odgovorili na sve njihove pokušaje da razvale postojeću situaciju.”

Kaže da nije razgovarao sa strankama Osmorke, ali da imaju korektan odnos prije svega prema SDP-u.

Na pitanje hoće li ići u koaliciju sa SDA i DF-om na nivou FBiH, odgovara:

“Ovo sve što je urađeno sinoć urađeno je isključivo za USK-u. Kada je u pitanju NES i Osmorka na Federaciji svakako ostajemo tu uz jasnu poruku da NES, zajedno sa SzBiH neće učestvovati u formiranju nekih nametnutih vlada od strane gospodina Schmidta ili nekih polovičnih nametnutih rješenja koja neće biti trajnog karaktera i koja će još više destabilizirati stanje kad je u pitanju FBiH i koja će ići na štetu naših naroda.”

Smatra da je potrebno dugoročno rješenje kada je u pitanju i BiH i svi njeni građani:

“Vidjeli smo dobro na državnom nivou koja je cijena bila koaliranja sa Dodikom i šta mu se sve isporučilo. I zašto oni koji danas koaliraju s njim na državnom nivou moraju jasno da šute. Vidjet ćemo uskoro i koja je cijena HDZ-a”

Ružnić navodi da će sve ono što je dogovoreno za nivo Federacije od strane NES-a biti ispoštovano.

“Nikakva polovična, nikakva nametnuta rješenja, nikakva nametnuta vlast. To nećemo prihvatati”, kaže Ružnić.

On je rekao da će i u narednom mandatu ostati premijer USK-a.

Raport.ba