Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Samantha Power: Dodik je na opasnom putu

Direktorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power oglasila se nakon što je State Department kritizirao Milorada Dodika.

One je upozorila da je predsjednik RS Milorad Dodik na “opasnom antidemokratskom putu” jer pokušava da uvede zakone “inspirisane Kremljom”.

“U Bosni i Hercegovini, predsjednik Republike Srpske prati druge u regionu na opasnom antidemokratskom putu u pokušaju da donese nacrte zakona inspirisane Kremljom koji građanima oduzimaju njihova osnovna prava, ušutkaju neslaganje i omogućavaju da korupcija nesputano cvjeta”, napisala je bivša ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri UN-u na Twitteru.

Samantha Power je retvitala saopćenje Ambasade SAD u BiH. Ambasada je kritizirala dva najavljena zakona u RS i to onaj o “stranim agentima” te onaj o kriminalizaciji klevete. Dodik je kazao da je njegov zakon bio ustvari identičan onom američkom. A, iz SAD su ukazali da to nije ni slično.

“Predloženi zakoni stigmatizirali bi i ušutkali nezavisne glasove u Republici Srpskoj koji žele izgraditi demokratsku i prosperitetnu budućnost za njene stanovnike. Predloženi zakoni otežali bi građanima pozivanje na odgovornost vlade Republike Srpske i omogućili nesmetano bujanje korupcije. Napadi predloženih zakona na temeljne slobode obeshrabrili bi legitimne kompanije da ulažu u Republiku Srpsku. Ukratko, predloženi zakoni bili bi loši za demokratiju i prosperitet koje stanovnici Republike Srpske žele i zaslužuju“, naveli su iz ambasade.

Raport.ba