Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Samo Bakir Izetbegović može spriječiti Schmidta da nešto nametne. Ali to mu nikako ne odgovara

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović sinoć je ponovo upozorio Schmidta da ne nameće rješenje za deblokadu FBiH prijeteći pobunom Bošnjaka.

Paradoks je u tome što jedino on ima mogućnost da Schmidtovo nametanje učini besmislenim i bezraožnim. Ali to mu politički nikako ne odgovara.

Naime, upravo zbog blokade koju Izetbegović provodi preko instaliranog Refika Lende, Schmidt uopće razmišlja o nametanju odluke kojom bi to onemogućio.

Izetbegović, odnosno SDA, sad je u poziciji da ucjenjuje parlamentarnu većinu potpisom Lende kako bi ugurao svoju stranku u vlast.

Naravno, idealna opcija za njega bila bi upravo ta – da mu se popusti i da SDA delegira svoje ministre u Vladu FBiH i tako nastavi svoju višedecenijsku vladavinu.

No, s obzirom na raspoloženje trenutnoj parlamentarnoj većini, koju čine stranke Osmorke i one okupljene oko HDZ-a, izgledi za takvo nešto su minorni.

I zbog toga Izetbegović skriveno priželjkuje Schmidtovu intervenciju jer je i sam svjestan da od koncentracijske Vlade nema ništa.

Naime, Schmidtovo rješenje, kakvo god da bude, ići će u smjeru da SDA pošalje u opoziciju. I tu Izetbegović vidi svoje prilike. To je indirektno kazao i sinoć u razgovoru za Federalnu televiziju.

Prvo, igrat će na kartu rasklimavanja Osmorke i pokušat će izvući NES i SBiH iz te koalicije čime bi onemogućio Trojku da s HDZ-om pravi vlasti. Drugo je pitanje kako će NES i SBiH praviti onda vlast sa SDA po novim pravilima po kojima nisu htjeli praviti vlast sa Trojkom i HDZ-om!?

Druga stvar na koju će Izetbegović igrati jeste uloga žrtve bjelosvjetske zavjere protiv Bošnjaka.

On će Schmidtovi odluku i formiranje vlasti bez SDA iskoristiti da pravi kampanju u kojoj će jačati narativ o tobožnjoj ugroženosti Bošnjaka čiji su ‘legitimni predstavnici’ jedino on i njegova stranka.

Jer, da se Izetbegović zaista plaši za sudbinu Bošnjaka, Izetbegović bi dao nalog Lendi da potpiše Vladu FBiH i tako spriječi navodne daljnje etničke podjele i ‘aparthejdizaciju’ naroda kojeg navodno predstavlja.

Raport.ba