Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sankcije Osmici pokazale da je teza o SDA kao volji Bošnjaka šuplja priča. SDA je tu volju otela

Od konstituisanja Doma naroda Federacije BiH SDA-ovi megafoni svakodnevni trube o legitimnosti ove stranke da predstavlja bošnjački narod.

Tezu o tome da je SDA jedina legitimna da predstavlja Bošnjake prvaci ove stranke crpe iz činjenice da imaju većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda.

Stranka demokratske akcije ima ukupno 12 delegata. U svoj klub ubrajaju i onog jednog Bošnjaka koji je u Domu naroda ispred DF-a.

Stigla potvrda

Dakle, od ukupno 24 SDA-DF imaju 13. I to je jasna većina koja im je omogućila da jedini kandidiraju Refika Lendu u rukovodstvo FBiH.

Već tokom procesa popunjavanja Doma naroda FBiH vidjelo se da je priča o legitimnosti utemeljena na zastupničkoj otimačini i kriminalu. Sad je stigla i potvrda u vidu sankcija bivšem šefu OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

“Mehmedagić je koristio svoj položaj, prijetio i koristio veze da utiče na kandidate Osmorke, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA”, navodi se u obrazloženju Ministarstva finansija i trezora SAD.

Dakle, i moćne obavještajne službe SAD utvrdile su da je proces popunjavanja Doma naroda FBiH ustvario bio otet od strane Stranke demokratske akcije.

Važno je to jer iz SDA već mjesecima tvrde da većina u Predstavničkom domu ustvari ne znači ništa, Navode i da je ona ključna u Domu naroda.

Zloupotreba alata OSA-e

Prema njihovim tumačenjima, to znači da SDA, iako nema većinu u Predstavničkom domu, treba biti vlast jer je legitimni predstavnik Bošnjaka.

No, sad se potvrđuje da SDA ne samo da nema većinu u Predstavničkom, već pravno ne bi smjela imati većinu ni u Klubu Bošnjaka.

Jer, otimačina koju su provodili donijela im je većinu u Klubu Bošnjaka, a nikako volja bošnjačkog naroda.

Time u vodu padaju i mesijanski položaj koji SDA pripisuje Lendi koji bi navodno trebao spasiti bošnjački narod od navodnog preglasavanja.

Lendo je ustvari samo proizvod pljačke i otimačine koju su SDA-ovci uz zloupotrebu alata OSA-e proveli nakon izbora.

Raport.ba