Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sastanak u Predsjedništvu BiH: Vraćaju li se ucjenjivači matici

U zgradi Predsjedništva BiH u toku je sastanak na kojem će biti potpisan sporazum o formiranju vlasti u Unsko-sanskom kantonu koji će činiti SDA, NES, DF i SBiH.

Na sastanak u zgradu Predsjedništva BiH stigao je Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, Jasmin Musić, predsjednik KO SDA Unsko-sanskog kantona i zastupnik u USK, Šemsudin Dedić, a ispred NES-a Nermin Ogrešević, predsjednik, Mustafa Ružnić, premijer USK i Rifet Hozanović, predsjedavajući Gradske skupštine Grada Cazin.

Očekuje se dolazak i predstavnika stranaka DF -a i Stranke za BiH.

Izetbegović dolazi na sastanak / Foto: Faktor

Tema razgovora će biti i sporazum o saradnji na državnom nivou, na kojem svakako ove stranke glasaju sinhronizovano i ujednačeno. Zanimljivo je da su NES i SBiH preostale stranke Osmorke uvjetovale i ucjenjivale programom, te su potencirali da je njima cilj program, a ne pozicije. Međutim, vlast u USK dogovorena je iznenađujuće brzo, za dva dana, i pozicije su već raspoređene, dok NES na programu nije insistirao, ali jeste na tome da Mustafa Ružnić ostane premijer.

SDA im je, prema dosadašnjim informacijama izašla ususret, ali pitanje je kakvu će im fakturu ispostaviti.

Inače, NES je nastao kao spoj bivše A-SDA i Nezavisne bosansko-hercegovačke liste (NBL) u februaru 2021. godine. A-SDA je nastala u februaru 2008. godine i formirali su je bivši članovi i funkcioneri SDA.

Raport.ba