Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sastanak u Sarajevu: NATO i BiH jačaju saradnju!

Stručnjaci NATO programa Znanost za mir i sigurnost (SPS) susreli su se danas u Sarajevu sa predstavnicima znanstvene zajednice Bosne i Hercegovine.

Zvaničnici i istraživači s vodećih sveučilišta iz cijele zemlje okupili su se i razmijenili mišljenja o daljnjim mogućnostima suradnje, na “SPS informativnom danu” održanom u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

NATO: Obrađene mnoge teme

Događaj organiziran u suradnji sa NATO Štabom Sarajevo istaknuo je značajno sudjelovanje znanstvenika iz BiH u regionalnim i međunarodnim istraživačkim naporima.

U proteklih deset godina razvijeno je više od desetak aktivnosti s Bosnom i Hercegovinom u okviru NATO-ovog programa Znanost za mir i sigurnost. Teme su bile cyber obrana, protuterorizam i otkrivanje opasnosti od eksploziva u suradnji sa stručnjacima iz NATO-a i partnerske zemlje.

Te aktivnosti pomogle su u izgradnji kapaciteta za suočavanje s cyber i hibridnim izazovima u BiH i širom jugoistočne Europe. Pomogle su i u razvoju inovativnih alata i pristupa borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

“Naša saradnja usklađena je s našim partnerstvom koje se razvija i u skladu sa sigurnosnim okolnostima koje se mijenjaju. Sve više se usredotočuje na primjenu tehnologija za suočavanje s novim i nadolazećim izazovima”, rekao je Claudio Palestini.

On je viši savjetnik pri NATO-ovom programom Znanosti za mir i sigurnost.

Istraživanje novih zajedničkih aktivnosti

Na događaju su tri bh. znanstvenika objasnila svoju nedavnu uključenost u istraživačke i razvojne projekte koje podupire SPS.

Predstavili su svoje napore da poboljšaju detekciju eksploziva putem umjetne inteligencije i virtualne stvarnosti, povećati sigurnost komunikacija korištenjem kvantne tehnologije u 5G mrežama i optimizirati gorivne ćelije.

Događaj je također bio prilika za istraživanje novih zajedničkih aktivnosti. U to je uključen višegodišnji projekt odgovora na hitne situacije i upravljanja.

“Današnji sastanak samo je jedan od primjera aktivnosti koje poduzimamo u suradnji s NATO-om. Upravo u cilju daljnjeg jačanja i unapređenja naše međusobne saradnje.

Program ostaje otvoren

Moramo optimalno iskoristiti mogućnosti koje nam se pružaju u okviru NATO SPS programa i zajedno biti mnogo aktivniji, istraživati i tražiti nova inovativna rješenja za širok spektar izazova”, rekao je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić. 

Program NATO-a Znanost za mir i sigurnost ostaje otvoren za istraživanje i znanstvenu razmjenu. Ova saradnja uključuje znanstvenike i stručnjake iz BiH.

Mogućnosti suradnje objavljuju se kao pozivi na dostavu prijedloga. Oni se mogu pronaći na web stranici SPS-a ili upisom na mailing listu SPS-a, saopćeno je iz NATO Štaba Sarajevo.

Raport.ba