Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Schmidt: Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji

Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji i od ključnog su značaja za pluralističko društvo. Ja to poštujem – poručio je danas visoki predstavnik Christian Schmidt pred početak protesta ispred zgrade Ureda visokog predstavnika (OHR).

– Otvoren sam za objektivnu razmjenu mišljenja na teme od zajedničkog interesa – poručio je Schmidt putem Twittera.

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“ ispred OHR-a u Sarajevu održavaju se protesti građana koji, kako kažu, žele poslati poruku da se zaustavi razgradnja države.

Podsjećamo, ispred ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini u Sarajevu danas su počele mirne demonstracije građana nezadovoljnih najavama o mogućoj novoj intervenciji Christiana Schmidta u federalni ustav i državni Izborni zakon.

Demonstranti pozivaju na zaustavljanje, kako navode – daljnje razgradnje države i cementiranje etno-nacionalnih podjela.

Proteste organiziraju neformalna grupa građana Restart i Asocijacija nezavisnih intelektualaca “Krug 99”.

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo danas nije potpisao Odluku o imenovanju Vlade Federacije BiH jer, prije svega, u njenom predloženom sastavu nema nikog iz Stranke demokratske akcije za koju kaže da je pobjednička stranka na Općim izborima 2022. godine.

Drugi potpredsjednik FBiH Igor Stojanović danas neće dati saglasnost, već će pisati liderima SDP-a Nerminu Nikšiću, HDZ-a Draganu Čoviću i NES-a Nerminu Ogreševiću kako bi se obavile dodatne konsultacije u vezi kandidata iz tih partija o kojima ne postoji saglasnost.

Vijest Schmidt: Mirne demonstracije su temeljno pravo u demokratiji se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus