Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Schmidt poručuje da je zabrinut: Pravi problem je razgradnja Bosne i Hercegovine

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, prokomentarisao je za njemačke medije obilježavanje neustavnog “dana RS” koje je ove godine održano u Istočnom Sarajevu.

Schmidt je, govoreći za Tagesschau.de, poručio kako je zabrinut zbog obilježavanja neustavnog “dana RS”, ali i odluka Narodne skupštine ovog entiteta da krene putem suprotnim odlukama suda i države.

– Zabrinut sam zbog devetog januara, ali i zbog odluke Skupštine u Banjoj Luci da krene putem suprotnim odlukama suda i države. Postepena razgradnja Bosne i Hercegovine, to je ono što je za mene pravi problem, kazao je Schmidt.

Visoki predsravnik je obećao dati punu podršku tužiteljima u procesuiranju parade, te istakao da vjeruje da međunarodna zajednica, prije svega Evropska unija trebaju zaustaviti secesionističke tendencije.

Na održavanje neustavnog “dana RS” jučer su, podsjetimo, reagovali iz OHR-a najavivši moguće posljedice za organizatore.

“Visoki predstavnik Christian Schmidt još jednom naglašava da postupci i aktivnosti vlasti Republike Srpske koji se obilježava i slavi Dan RS-a 9. januara mogu imati posljedice.

Učešće i prisustvo javnih službenika u takvim proslavama predstavlja očito nepoštivanje Ustava Bosne i Hercegovine, kao i otvoreno nepoštivanje ovlasti i odluka Ustavnog suda BiH koje su konačne i obavezujuće, te ih svi moraju poštovati.

Obaveza je svih – a prije svega predstavnika izvršnih, zakonodavnih i sudskih organa u BiH – da se ponašaju u skladu sa ustavnim i zakonskim poretkom zemlje i da se suzdrže od aktivnosti koje podrivaju izgradnju povjerenja i nespojive su sa evropskim vrijednostima inkluzije, tolerancije, pravde, solidarnosti i nediskriminacije.

Visoki predstavnik će nastaviti raditi na zaštiti Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, poručili su jučer iz OHR-a.

Vijest Schmidt poručuje da je zabrinut: Pravi problem je razgradnja Bosne i Hercegovine se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus