Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Schmidt: Vrijeme da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir

Visoki predstavnik Christian Schmidt danas je imao intenzivan dijalog s predstavnicima civilnog društva. On je održao jedan sastanak na kojima je razmijenio mišljenja i ideje u vezi s prioritetnim reformama potrebnim za ukidanje diskriminacije. Kao i promoviranje potpuno inkluzivnog demokratskog sistema u Bosni i Hercegovini i rješavanje drugih ključnih izazova s ​​kojima se BiH suočava.

Iz OHR-a je saopćeno da će ovakvi razgovori biti nastavljeni u budućnosti sa širokom lepezom učesnika. Potom, predstavnika građanskog društva i akademskih krugova.

Visoki predstavnik je svojim sagovornicima zahvalio na vrlo informativnom i produktivnom dijalogu kojim je obuhvaćen široki spektar tema. Uključujući i izmjene zakona kojima bi se smanjile blokade, ukinula diskriminacija i zemlja pokrenula.

“Sudionici su se saglasili da proces formiranja vlasti mora biti što prije završen. Da novoizabrane vlasti moraju u što kraćem roku postići napredak u provođenju odluka u grupi predmeta Sejdić-Finci”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se da je visoki predstavnik pozvao na sveobuhvatnije sudjelovanje predstavnika svih segmenata društva u razmatranju budućih reformi. Institucije moraju djelovati kako bi se razvili institucionalni mehanizmi. Mehanizmi koji će osigurati da organizacije civilnog društva i šira javnost imaju bolji pristup procesu donošenja odluka.

“Želim da civilno društvo, posebno mladi ljudi, budu uključeni u ove aktivnosti. Vrijeme je da se dejtonski Ustav preoblikuje u moderan ustavni okvir. Okvir koji će pomoći u prevazilaženju etničke ili individualne diskriminacije. I umjesto blokada otvoriti mogućnosti. U najboljem smislu onoga o čemu je govorio nekadašnji njemački kancelar, pokojni Willy Brandt. Trebali bismo imati više demokracije i učešća svakog građanina”, rekao je Schmidt, saopćeno je iz OHR-a.

Raport.ba