Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA je do sad ‘otela’ 10 kantonalnih zastupnika Osmorke. Ali uzalud, nove koalicije danas imenuju šefove parlamenata

Za danas su zakazane konstituirajuće sjednice predstavničkih domova Parlamenta FBiH i BiH.

Novoizabrani zastupnici trebali bi izabrati rukovodstva parlamenata, a s obzirom da se biraju većinom glasova, to znači da će to biti prvi test za koaliciju HDZ-a i Osmorke. Ali, isto tako, izbor bi trebao dati konture većine na državnom nivou.

Zakazane konstituirajuće sjednice, formira se vlast bez SDA

Suštinski, ulazi se u realizaciju onoga što ie već dogovoreno – formiranje institucija vlasti i to bez SDA.

Naravno, SDA se ne miri niti odustaje, kako je to i najavio predsjednik Bakir Izetbegović. Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković sinoć je objavio da “opetativci” stranke, pojačani biznismenima bliskim stranci obilaze zastupnike po kantonalnim skupštinama i pokušavaju ih “preobratiti”.

SDA igra na jedinu preostalu kartu – da osigura sebi prevlast u Klubu Bošnjaka tako što će imati 12 ili 13 delegata.

Iako im to suštinski ništa ne znači, jer je SDA izgubila koalicioni kapacitet i ne mogu izglasati svoje prijedloge, oni ne odustaju.

Zanimljiv je podatak da je SDA “preobratila” i raznim sumnjivim metodama sebi privukla čak deset kantonalnih zastupnika u mjesec dana.

Najviše je prelijetanja bilo u Tuzlanskom kantonu. Poznata su već dva preletačevića iz PDA. Pored toga, SDA-u su se u posljednji čas okrenula i dva zastupnika SBiH te jedan iz Socijaldemokrata.

Slijedi Zeničko-dobojski kanton. Tu su se ka SDA odmah okrenula dva zastupnika SBB-a, ali i Ramo Isak iz NES-a.

Uzaludna igra i otimačina SDA

SDA je sebi vratila i Nijaza Musića, koji je svojevremeno burno napustio stranku i prešao u NiP. I novu stranku je izdao kad se glasalo za delegate te glasao po nalogu SDA.

Zanimljiv je slučaj Muje Puzića, zastupnika PDA iz Posavskog kantona. Prvo je objavljeno da je on prešao na stranu SDA, pa je to demantirano. Sad pak dolaze informacije da je Puzić bio pod tolikim pritiskom i prijetnjama da mu se zdravlje narušilo. Da bi ga se ‘riješilo’ navodno je uz pomoć SDA izmješten u Hrvatsku na liječenje. Cilj je da se Puzić ne pojavi na sjednici Skupštine što će donijeti prevagu za SDA.

Sve ovo, prema informacijama Raporta, u mogla bi biti uzaludna igra i otimačina SDA. Stranke oko Osmorke imaju deset delegata i potreban im je još jedan. Čak i da ga ne dobiju, SDA sa svojih 13 ne može ništa.

Uz to, kako Raport saznaje, već su dogovoreni kandidati za rukovodstva parlamenata i oni odražavaju većine u kojima nema SDA.

Raport.ba