Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA o skandalu na SFF-u: Vlada KS je morala prije svih reagirati

Nakon novog skandala na SFF-u, prikazivanjem filma o četnicima, oglasila se sarajevska SDA.

U svom saopćenju SDA Sarajevo kaže da je promocijom srbijanskog filma Radoša Bajića Heroji Halijarda narušen ugledn SFF-a.

“Ugledna platforma za promociju bh. filma, nastala kao simbol kulturnog otpora opsadi Sarajeva i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, nije smjela poslužiti revizionističkoj propagandi iz Beograda”, naveli su u saopćenju.

Oni dalje navode da je Vlada KS pokrovitelj SFF-a i da bi prije svih morali utvrditi odgovornost organizatora, poduzeti odgovarajuću reakciju i umiriti javnost.

“Međutim, vlast koja organizuje odvratne performanse u kojima goli muškarac uznemirava građanke, koja u Historijskom muzeju promovira srbijansku šund muziku, ignoriše obilježavanje 02. maja, a branioce Sarajeva naziva seljacima, nema kredibilitet da bilo kome drži lekcije.

Važno je prisjetiti se nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kako ‘ne može dozvoliti da Sarajevo ima bolji festival od Beograda’. Jasno je da međusobne optužbe i politička prepucavanja unutar vladajuće Trojke, nisu nikakva prepreka Vučićevom režimu da pokuša ozbiljno narušiti reputaciju SFF-a, a grad Sarajevo, po predskazanju Edina Forte, pokuša učiniti ‘centrom ničega’”, naveli su u saopćenju.

Raport.ba