Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA odlučila ustupiti DF-u mjesto jednog delegata u državnom Domu naroda

Potpredsjednik SDA Safet Softić nakon današnje sjednice Predsjedništva SDA saopćio je imena koja će kandidirati za Dom naroda BiH na sjednici 17. januara.

– Na današnjoj redovnoj sjednici Predsjedništva SDA u fokusu su bila kadrovska pitanja. Prije svega za sjednicU federalnog Doma naroda 17. januara i u tom smislu SDA je pripremila određena kadrovska rješenja – naveo je Softić.

Dodao je da je raspoloženje u stranci do ove sjednice bilo da Melika Mahmutbegović ostane kandidat za potpredsjednika FBiH. Jer, kako je pojasnio, stranka je izuzetno zadovoljna načinom kako je obavljala funkciju.

– Ona je još jučer na sjednici Kolegija najavila da postoje izmjene Izbornog zakona iz izborne noći u kojima piše da predsjednik ili potpredsjednik Federacije može obnašati dva puta mandat po četiri godine. Pošto je Mahmutbegović izabrana jednom na tu poziciju, ali se taj tehnički mandat odužio na praktično dva mandata, ona je sama odstupila sa ove pozicije, ne želeći ugroziti stranku – dodao je Softić.

Lendo za predsjednika/potpredsjednika

Naveo je da su danas utvrđeni kandidati za državni Dom naroda čija će procedura biti pokrenuta u utorak na sjednici.

– S obzirom na to da SDA ima 12 delegata ukupno u Klubu Bošnjaka federalnog Doma naroda, mi smo se odlučili u dogovoru sa Demokratskom frontom (DF) da SDA ustupi jedno mjesto DF-u. To će vjerovatno biti Dženan Đonlagić. On će biti podržan od četiri, odnosno tri delegata. Druga dva kandidata koja će biti kandidirana smo ja i Šefik Džaferović. U tom smislu su danas donesene jednoglasne odluke – istakao je Softić.

Određeno je, kako je dodao, da Muamer Zukić bude kandidat za predsjednika Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Predsjedništvo SDA potvrdilo je odluke Kadrovske komisije da za predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH bude predložen Refik Lendo. Za delegate u Domu naroda PSBiH kandidati su Šefik Džaferović i Safet Softić. Za šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Muamer Zukić. Za rukovodstvo Doma naroda FBiH kandidat je Aida Obuća.

Vijest SDA odlučila ustupiti DF-u mjesto jednog delegata u državnom Domu naroda se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus