Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA: Odluka NSRS-a je novi pokušaj razvlašćivanja države

Usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini nastavak je bezizglednog pokušaja Narodne skupštine RS-a da ugrozi ustavnopravni poredak i suverenitet Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA) nakon što je NSRS večeras usvojila Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

U saopćenju SDA ističe da pitanje državne imovine ne mogu regulisati entiteti već isključivo Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine i da tu činjenicu, koju potvrđuje niz presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neće promijeniti uporni pokušaji vlasti entiteta RS da prisvoje državnu imovinu.

– Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u septembru ove godine, nakon apelacije koju je pripremio Pravni tim SDA, stavio van snage zakon sličnog sadržaja. I na ovaj pokušaj Narodne skupštine RS-a, kao i na svaki prethodni, odgovor će ponovo dati Pravni tim SDA pripremom apelacije koju će uputiti ovlašteni predlagači – navode iz SDA.

Pozivaju visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti i stavi van snage neustavni Zakon, te da konačno sankcioniše odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Novi pokušaj razvlašćivanja države Bosne i Hercegovine potvrđuje neozbiljnost i pogubnost politika dijela probosanskih snaga koje su, u zamjenu za ulazak u vlast, pristale na ustupke Miloradu Dodiku pozivajući se na navodnu promjenu njegovog političkog kursa – navodi se u saopćenju Stranke demokratske akcije.

Vijest SDA: Odluka NSRS-a je novi pokušaj razvlašćivanja države se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus