Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA-ov načelnik Travnika Kenan Dautović obustavio sredstva za izgradnju spomen obilježja “Ljiljan” na Ljutoj Gredi

Udruženje 306 Bila Travnik pokrenulo je izgradnju spomen-obilježja Ljiljan na Ljutoj Gredi, koji će dobiti naziv po rahmetli generalu Mehmed Alagiću.

Prvobitno su finansirali izgradnju ličnim sredstvima, a poslije su poslali zahtjeve za finansiranje projekta i izgradnju prema različitim institucijama. Općina Travnik na čelu sa SDA-ovim načelnikom Kenanom Dautovićem je zahtjev odbila i nisu dali marke za izgradnju spomen obilježja, piše Han Bila Info.

“Također ni premijer SBK Tahir Lendo nije dao ni marke za pomenuti projekat.

Sa druge strane, Dautović i Lendo su izdvojili značajna sredstva za izgradnju spomen obilježja na Galici, time su pokazali animozitet prema borcima Biljanske doline, davši do znanja da su totalno nebitni.

Izgradnja spomen obilježja na Ljutoj Gredi dobila je potporu u Sarajevu.

Vlada kantona Sarajeva je odlučila financirati izgradnju Ljiljana, s obzirom na to da načelnik Dautović i premijer Lendo smatraju izgradnju Ljiljana nebitnim”, piše Han Bila Info.

Dogovoreno je da se pare iz KS prebace na račun općine Travnik s obzirom na to da postoje zakonski okviri i ne može odmah direktno na udruženje, na što je načelnik Dautović pristao.

“Prvu uplatu od 30.000 KM koju je vlada KS uplatila na račun općine Travnik je uredno prebacio na udruženje. Nedavno je vlada KS prebacila dodatnih 100.000 KM i načelnik se oglušio o dogovor i ne želi pare da prebaci na udruženje. Direktno opstruiše radove na izgradnji, pokazavši veliku mržnju prema borcima Biljanske doline.

Također se služi lažima da nije dobio poziv za manifestaciju Ljuta Greda jer nije htio da bude na obilježavanju, ne priznavajući borce Bile. Za njega nisu isti šehidi, borci i invalidi Bile i Turbetskog kraja. Očigledno pravi razliku, piše Han Bila Info.

Raport.ba