Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA-ov Zukić diže paniku zbog sastanka Schmidta u Domu naroda. Priča da zaobilaze Bošnjake, a na sastanku sjedi Bošnjak

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt danas se sastao sa rukovodstvo Doma naroda FBiH.

S obzirom da SDA nije dio većine, logično je da je ova stranka nema nikoga u rukovodstvu. I to je dovoljno da SDA-ov Muamer Zukić krene dizati paniku i prepadati narod navodnim zabilaženjem Bošnjaka. Iako u rukovodstvu sjedi Bošnjak Izen Hajdarević, ali problem je što nije iz SDA.

“Upravo sam bio u zgradi Parlamenta FBiH, u kojoj je boravio Visoki predstavnik, gdje se sastao s rukovodstvom ovog Doma. Zvali su me neki novinari i pitali o čemu se radi. Navodno se razgovara o modelima izaska iz krize uspostave vlasti u FBiH, gdje Dom naroda ima veliku ulogu – kako su kazali.

Ovim putem želim upoznati javnost da, kao član Kolegija ovog Doma i Predsjednik Kluba Bošnjaka, ne znam ništa o ovom sastanku, osim ono što sam slučajno vidio i čuo. Niko me ni o čemu nije obavijestio”, naveo je Zukić.

On ističe kako rukovodstvo Doma naroda nema nikakve posebne nadležnosti, za razliku od Klubova naroda.

“Zato iznenađuje da ovaj sastanak nije organiziran s Kolegijem, kojeg čine i predsjednici klubova naroda. S obzirom da rukovodstvo Doma čine predstavnici Trojke i HDZ-a, otvara se sumnja da su svjesno izostavljeni predsjednici klubova, kako se ne bi čuo glas ‘druge strane’, a konsultacije su kao obavljene.

Napominjem da je Dom naroda završio svoj posao u vezi sa uspostavom vlasti, bar u ovoj fazi. Zato se nameće pitanje zašto je Dom naroda SAD bitan? Jedini odgovor je da se planira nametnuti rješenje koje bi predviđalo ulogu Doma naroda i u ovoj fazi, a to znači preglasavanje unutar rukovodstva Federacije. Svima je jasno da bi to praktično značilo preglasavanje Bošnjaka, jednako kao što danas nisu pozvani na razgovor oni koji imaju pravo i nadležnost da nastupaju u ime bošnjačkog naroda”, naveo je Zukić.

Raport.ba