Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA-ovcima je uvijek neko drugi kriv

Politika je umijeće mogućeg. Citat je to kojeg predsjednik SDA Bakir Izetbegović često voli koristiti.

To dakle podrazumijeva i to da se ponekad stvari ne poslože onako kako ste zamislili ili da vas uhvate u nekoj vrsti nezakonitosti pa bi zbog nje mogli i odgovarati.

Ali, sudeći prema višemjesečnom kmečanju i Izetbegovića i njegovih stranačkih podanika, ako im nešto nije pošlo za rukom – neko drugi je kriv.

Kada su se završili izbori, postalo je jasno da će SDA najvjerovatnije u opoziciju. Ceh je to koji će platiti Izetbegović zbog višegodišnjeg laganja partnera, vrijeđanja oponenata. Na kraju je došao do toga da s njim niko nije htio ni razgovarati oko formiranja vlasti.

Nisu krivi SDA ili Izetbegović, nego islamofobija

Ali, naravno nije Izetbegović kriv što je srušio i naznake političkog koalicionog kapaciteta. Krivi su stranci. Stranci su ustvari ti koji ne rade sve da SDA ne bude u vlasti. A razlog je: islamofobija.

Tako već mjesecima slušamo razne teorije o tome kako je neko drugi kriv što niko neće da ima ikakvog posla s bračnim parom Izetbegović. Jednom su to stranci, pa su onda Beograd i Zagreb smislili kako aperthejdizirati Bošnjake. Amerika se predomislila, islamofobija se širi, Bošnjaci su ugroženi.

Narativ po kojem nikad niko iz SDA nije kriv važi i ne važi samo kada izgube političku bitku. Već i kad neko od njih bude uhvaćen u kriminalu.

Tako recimo nije kriv Asim Sarajlić što je nudio uhljebljenja rodbine stranačkih delegata na kantonalne budžetske jasle tražeći zauzvrat glas za Fikreta Prevljaka kao predsjednika SDA Sarajevo.

Nije kriv Sarajlić, nego čovjek koji ga je snimao i Semir Efendić koji je objavio snimak.

“Nije to trebao tako raditi, trebao je prvo nama doći da to riješimo unutar stranke”, rekao je Izetbegović kada je izbila afera Asim.

Nije bio kriv ni Osman Mehmedagić i to po nekoliko osnova. Osmica nije kriv što nema diplome, već je krivo Tužilaštvo BiH što to uopće ispituje.

“Skloni ga u najmanju ruku”, kaže Osmica tadašnjoj glavnoj tužiteljici Gordani Tadić misleći na tužioca Olega Čavku koji ga je istraživao.

Nije Osmica bio kriv ni kad ga ja uhapsilo i kad se otkrilo da je za stotine hiljada kupovao kuću i auto bez ikakvog traga odakle mu novac. Krivi su neprijatelji države koji provode hibridni rat, a meta je Osmica i država BiH.

“Imao nemao diplomu, pitanje je radi li on svoj posao dobro”, reći će njegova advokatica Senka Nožica.

To što je uhapsilo Fadila Novalića jer je preko malinara nabavio 100 neupotrebljivih i preplaćenih respiratora, nije kriv Novalić.

Nije on kriv, nego je udar na Bošnjake

SDA kaže da je krivo Tužilaštvo BiH i neke nevidljive sile koje provode udar na Bošnjake.

A da se dokaže da mi ne vidimo svojim očima upregnula su se sva boračka udruženja, Islamska zajednica BiH, penzioneri, Žene SDA… Svi su bili složni: Nije Novalić nabavio fuš robu preko prijatelja Asima Sarajlića – nego je na sceni državni udar za kojeg je kriv neko drugi.

Novalić je danas proširio spisak krivaca za njegovo hapšenje i procesuiranje. Sad je kriv NiP, grupa iz Gacka i tri medija. Kriv je i Igor Stojanović što mu je neko slikao šefa Kabineta s advokatom pa je on ispao ‘šef organizirane kriminalne grupe’.

Kao šlag na tortu, neko drugi je kriv i što Sebija Izetbegović nije bila u stanju završiti školovanje po procedurama. Dakle, sudeći po njenim izjavama sve je rezultat političke hajke i iza svega stoji rektor Rifat Škrijelj. Ignorirat ćemo činjenicu da je 30 najuglednijih i najučenijih intelektualaca BiH glasalo ‘za’ oduzimanje njenih akademskih titula.

No, nije Sebija Izetbegović kriva što nema diplomu, nego Medicinski fakultet koji je nije čuvao ili čak neko ko ju je ukrao!?

Njen suprug otišao je i korak dalje. Nije kriva njegova voljena supruga nego neko iz Zagreba a sve se to radi kako bi se oslabila SDA pred izmjene Izbornog zakona BiH.

Dakle, SDA-ovcima je uvijek neko kriv. Za kraj, uklopit će se izjava uvaženog profesora doktora Asima Kurjaka: Ko gubi, ima pravo da se ljuti.

Raport.ba