Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA ponovo opstruira: Smatraju da je preuranjeno glasanje za novo rukovodstvo Predstavničkog doma PFBiH

Na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH za predsjedavajuću ovog doma predložena je Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka), a za poziciju dopredsjedavajućih Edina Gabela (SBiH) i Mladen Bošković (HDZ BiH). Međutim, SDA ponovo opstruira. I nakon pauze traže prekid sjednice. Detaljnije u nastavku.

SDA ponovo opstruira

Tokom rasprave Adnan Efendić u ime Kluba zastunika SDA je rekao da je poželjno implementirati izborne rezultete. Ali da pri tome treba imati na umu da je taj parlament dvodomni. I da izborna volja građana u konkretnom slučaju još nije impementirana kada je riječ o Domu naroda. Jer još nisu izabrani delegati tog doma. Podsjetio je da danas i sutra zasjeda Ustavni sud po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te da cijeni da bi se trebala sačekati odluka suda.

Dodao je da zabrinjava da u rukovodstvo ovog doma nije predložen niko iz bošnjačkog naroda. Te da je preuranjeno i da treba sačekati da Ustavni sud da svoje mišljenje. Kao i da se izvrši izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Naveo je da bi tek tada mogli ići u implementaciju izborne volje. Odnosno izbor rukovodstva Predstavničkog doma. Efendić je predložio da se nastavak sjednice zakaže za narednu sedmicu. Time, SDA ponovo opstruira.

Parlamentarna većina

U ime Kluba DF-a Mahir Mešalić je rekao da će glasati protiv iznesenog prijedloga.

U ime Kluba SDP BiH Damir Mašić je rekao da parlamentarna većina postoji, te da ovaj klub ne vidi potrebu za dramaturgijom.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno je 98 mandata. U novom sazivu Predstavničkog doma u naredne četiri godine participirat će: SDA, SDP BiH, koalicija okupljena oko HDZ-a BiH, Željko Komšić – DF za građansku državu, Koalicija “Povjerenje”, Naša stranka, NES – za evropsku BiH pet. Potom, Stranka za BiH, HDZ 1990. Te Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa – Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka. Kao i Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK – Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Raport.ba