Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA: Pripremit ćemo apelaciju Ustavnom sudu nakon usvajanja zakona o nepokretnoj imovini

Na večerašnju neustavnu odluku NSRS-a gdje je usvojen zakon o nepokretnoj imovini RS reagirala je i Stranka demokratske akcije (SDA).

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

Usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini nastavak je bezizglednog pokušaja Narodne skupštine RS-a da ugrozi ustavnopravni poredak i suverenitet Bosne i Hercegovine. 

Pitanje državne imovine ne mogu regulisati entiteti već isključivo Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Tu činjenicu, koju potvrđuje niz presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, neće promijeniti uporni pokušaji vlasti entiteta RS da prisvoje državnu imovinu. 

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u septembru ove godine, nakon apelacije koju je pripremio Pravni tim SDA, stavio van snage zakon sličnog sadržaja. I na ovaj pokušaj Narodne skupštine RS-a. Kao i na svaki prethodni, odgovor će ponovo dati Pravni tim SDA pripremom apelacije koju će uputiti ovlašteni predlagači. 

Pozivamo Visokog predstavnika da iskoristi svoje ovlasti i stavi van snage neustavni Zakon. Te da konačno sankcioniše odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Novi pokušaj razvlašćivanja države Bosne i Hercegovine potvrđuje neozbiljnost. I pogubnost politika dijela probosanskih snaga. Koje su, u zamjenu za ulazak u vlast, pristale na ustupke Miloradu Dodiku. Pozivajući se na navodnu promjenu njegovog političkog kursa”, navedeno je u saopćenju.

Podsjetimo, poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) nakon višesatnog zasjedanja usvojili su Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

Raport.ba