Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA: Salkić neće svojim glasanjem omogućiti SNSD-u četvrtog delegata u Domu naroda

SDA se oglasila saopćenjem u vezi izbora članova Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

“Kolegij SDA čvrsto stoji iza stava da poslanik SDA Ramiz Salkić, koji djeluje u Klubu Pokreta za državu u Narodnoj skupštini RS, neće poduzeti nijedan korak u tom pravcu.

SDA: Izbjeći zakulisne radnje

Niti će svojim glasanjem omogućiti SNSD-u izbor četvrtog delegata u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Pozivamo i poslanike drugih političkih partija, posebno SDP-a koji ima dva poslanika u klubu Pokreta za državu, da postupe na isti način”.

Iz SDA traže da “izbjegnu sve zakulisne kombinacije koje će SNSD-u omogućiti izbor četvrtog delegata”.

“Pokret za državu nije formiran da bi bio platforma za ostvarivanje bilo čijih ličnih interesa. Već, kako mu samo ime kaže, da bi se borio za interese države Bosne i Hercegovine”.

Pozivaju i visokog predstavnika

Kolegij ove stranke poziva Visokog predstavnika u BiH da u skladu sa svojim ovlastima interveniše. Traže i da spriječi dodatno urušavanje pozicije Vijeća naroda u entitetu RS.

“Od OHR-a tražimo da eliminiše diskriminirajuća rješenja zbog kojih nakon implementacije izbornih rezultata Bošnjaci i Hrvati mogu doći u situaciju da izgube mehanizme zaštite vitalnog nacinalnog interesa u entitetu RS”, navode u saopćenju iz SDA.

Raport.ba