Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA se obrušila na Nikšića jer ne pristaje na njihovu ucjenu. Sad kažu da je on kriv za blokadu

Nakon što je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, odbio ucjenu SDA da se dogovori s Bakirom Izetbegovićem, SDA-ovci krive njega za blokadu.

Naime, izabrani (pot)predsjednik FBIH Refik Lendo pozvao je lidere HDZ-a, SDP-a i SDA da se do petka dogovore o mandataru.

Nikšić je to jutros odbio kazavši da Lendo provodu blokadu koju je Izetbegović još davno najavio.

Sad, zbog toga što ne pristaje na ucjenu, SDA-ovci optužuju Nikšića da je kriv za blokadu.

“Odbijanjem poziva na dogovor stranaka koje su nezaobilazne u procesu formiranja vlasti, pri tome optužujući druge za blokade, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić pokazuje da je zapravo on taj koji blokira dogovor o formiranju vlasti zbog ambicije da spasi političku karijeru imenovanjem na poziciju federalnog premijera”, tvrdi federalni zastupnik SDA Adnan Efendić.

U saopćenju za javnost Efendić navodi kako ‘građani FBiH ne smiju biti žrtve ambicija pojedinaca i nezrelih politika stranaka koje, zarad pozicija, insistiraju na formiranju vlasti u suprotnosti sa Ustavom FBiH’.

Dakle, radi se o klasičnoj zamjeni teza, jer su građani žrtve straha SDA od gubitka vlasti.

“S obzirom da Nikšić tvrdi da je kandidat za predsjednika/potpredsjednika FBiH koji predstavlja Bošnjake dužan dati potpis onome ko prikupi većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, trebao bi objasniti građanima zašto, ukoliko je to istina, tvrdi da je HDZBiH nezaobilazan u tom procesu.

Refik Lendo na mjesto predsjednika/potpredsjednika FBiH nije izabran glasovima parlamentarne većine, kako to tvrdi Nikšić, već glasovima većine u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, baš kao što je Igor Stojanović izabran na istu poziciju glasovima SDP-a i HDZ-a BiH u Klubu Srba.

Umjesto loših pokušaja dovođenja javnosti u zabludu, Nikšić bi se trebao početi ponašati odgovorno i sjesti za pregovarački sto kako bi se što prije postigao politički dogovor i formirala nova izvršna vlast FBiH. Za tim pregovaračim stolom ima mogućnost tražiti za sebe poziciju federalnog premijera, ali nema pravo zbog tog zahtjeva blokirati uspostavu vlasti”, navodi Efendić.

I ovdje ovaj SDA-ovac obrće teze. Lendo kao ni Stojanović ne bi mogli biti (pot)predsjednici da ih nije izglasala većina u Predstavničkom domu. Bez obzira na to što ih je predložio Dom naroda.

Raport.ba