Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SDA traži reakciju OHR-a i Tužilaštva BiH: Cilj im je jedan – napraviti incidente i ugroziti mir

Zbog proslave neustavnog dana RS oglasila se SDA i zatražila reakciju OHR-a i Tužilaštva BiH.

Ustavni sud BiH je presudio da 9. januar ne može biti „Dan RS“. Sa jakim razlozima za takvu odluku. Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, saopćila je danas SDA.

Uz to, dodaju, 9. januar i razlozi zbog kojih su vlasti entiteta RS odlučile da ga obilježavaju kao „Dan RS“ je diskriminatoran u svojoj suštini i u načinu na koji se obilježava. Entitet RS nije, niti može biti entitet samo jednog naroda.

Reakciju OHR-a traže jer ih na to obavezuje Dejton, dok bi Tužilaštvo BiH trebalo reagirati po Krivičnom zakonu.

“Unatoč presudi koja je konačna i obavezujuća vlasti entiteta RS nastavljaju sa obilježavanjem ovog dana. Tako direktno krše odluke Ustavnog suda BiH. Uz to organizirajući i parade sa dugim cijevima i oklopnim vozilima, čime namjerno izazivaju dodatne tenzije. Radi se o neupitnom i flagrantnom antidejtonskom djelovanju”, stoji u saopćenju.

SDA traži od PIC-a, OHR-a i EUFOR-a da konačno počnu u punom kapacitetu koristiti mandat. To znači da izavršavaju obaveze ustanovljene Dejtonskim mirovnim sporazumom. Oni su u skladu s tim mandatom dužni da bez ikakvog kalkulisanja i odlaganja sanckionišu sve one koji organizovanjem proslave neustavnog „Dana RS“ i militarističkih parada žele isprovocirati incidente i narušiti stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Također, od Tužilaštva BiH tražimo da prestane kalkulisati i da konačno pokrene krivične postupke protiv osoba odgovornih za kršenje odluka Ustavnog suda BiH. Radi se o krivičnom djelu koje je sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine u kojem je navedeno:

Žele ugroziti mir

„Službeno lice u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koje odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina“.

Građane Bosne i Hercegovine SDA poziva da ne nasjedaju na provokacije.

“Cilj onih koji na ovakav način krše ustavne i zakonske odredbe i organiziraju parade jeste da izazivu incidente i ugroze mir i stabilnost.

Ono što cjelokupna javnost može i treba raditi jeste da traži odlučnu akciju. I to onih koje na to obavezuje Dejtonski mirovni sporazum i Krivični zakon. Kako bi nakon višegodišnjeg kukavičkog kalkulisanja konačno počeli raditi svoj posao”, saopćila je SDA.

Raport.ba