Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Šef odjela za američke sankcije srušio spin SDA-ovaca: Dokaze je prikupljao veliki broj ljudi

U Ambasadi SAD u BiH održan je brifing na kojem se obratio ambasador James O’Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu.

Dakle, O’Brien je jedan od špiceva američke politike sankcija i danas je objašnjavao kako su sankcije donosene.

Jučer je Ministarstvo finansija i trezora SAD na crnu listu stavili tri osobe – Osmana Mehmedagića, Edina Gačanina i Dragana Stankovića.

O’Brienovo objašnjenje posebno je važno u kontekstu saopćenja SDA, Osmice i BH Telecoma. Naime, svi oni tražili su dokaze tvrdeći da za ono za šta se tereti bivši šef OSA-e nema dokaza te su pozvali da ukoliko ih ima, one budu dostavljena pravosudnim institucijama. I to će čini se biti i učinjeno.

“Sve tri osobe koje su stavljene pod sankcije ponašale su se antidejtonski. Odluke o uvođenju sankcija donijeli smo temeljito, na prikupljanju dokaza radio je veliki broj ljudi i nijedna od odluka nije donesena ‘preko noći’, izjavio je na brifingu James O’Brien.

Kako je poručio, američka vlada usko sarađuje s pravosudnim institucijama u BiH, a ono što funkcionalne institucije rade je da pogledaju i analiziraju prikupljene dokaze, donesu odluke i drže se njih.

Smatra da sankcije koje su uveli nisu dovoljne za promjenu stanja, jer je to na građanima koji trebaju reći da ne žele da im zemlju vode ovako ocijenjeni ljudi. Isto važi, ističe, i za poslovnu zajednicu.

Raport.ba