Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sindikat radnika u BHRT-u osudio pokušaj vlasti u RS da kontrolira medijski prostor

 Samostalni sindikat radnika (SSR) u BHRT-u osudio je Nacrt izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske kojim se, kako ističe, pokušava ugušiti sloboda javne riječi.

“Kvalificiranje klevete kao krivičnog djela, u Nacrtu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS-a, a kojem su između ostalog predviđene novčane kazne u rasponu od 5.000 do 100.000 KM predstavlja namjeru vlasti u RS-u da kontrolira medijski prostor”, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Iz Sindikata ističu kako je sloboda izražavanja temeljno ljudsko pravo.

“U ključnom prioritetu br. 12 iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina se poziva da poduzme konkretne korake u garantiranju slobode izražavanja i slobode medija i zaštiti novinara”, navodi se.

Iz SSR-a BHRT-a, stoga, upozoravaju da je taj nacrta zakona o kriminaliziranju klevete retrogradan i da nije nešto što predstavlja evropski standard.

Istovremeno, smatraju kako bi donošenje ovakvog zakona imalo izuzetno štetan uticaj na cjelokupnu medijsku zajednicu, ne samo u entitetu RS, već i na cijelom prostoru države Bosne i Hercegovine.

Napominju kako se radi o klasičnom institucionalnom pokušaju zastrašivanja novinara i medija, a posebno onih koji kritički pišu o vlasti.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u, stoga, osuđuje ovaj potez vlasti RS-a i daje punu podršku slobodnoj i nezavisnoj medijskoj zajednici posebno kolegama koji rade u entitetu RS, navodi se u saopćenju.

Raport.ba