Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SIPA ponovo o akciji “Square”: Pretresi na više od 40 lokacija, blokirana i oduzeta veća količina novca

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, u sklopu operativne akcije “Square”, na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada, i dalje provode pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari kao i privremeno oduzimanje dokumentacije na više od 40 lokacija.

Navedene aktivnosti se predizimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, u periodu od 2009. godine do danas određena organizovana grupa ljudi, radi sticanja protivpravne imovinske koristi, preduzimala nezakonite radnje, zloupotrebljavajući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da je falsifikovala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina, kojima se na području Kantona Sarajevo, u skladu s važećim zakonskim propisima nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protivpravnu imovinsku korist.

Navedene radnje su od članova grupe realizovane uz pomoć i uključivanje nekoliko advokata i notara na osnovu čega su vršeni upisi nad vlasništvom drugih lica koja nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim licima.

Do sada je blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca.

Više informacija o operativnoj akciji „Square“ u toku dana, po okončanju planiranih aktivnosti.

Raport.ba