Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

SIPA provjerila kandidate, sve je spremno za imenovanje novog Vijeća ministara BiH

Provjera za svih 19 kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara okončana je danas, potvrđeno je Srni u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

“Izvještaj je proslijeđen Vijeću ministara”, rekla je portparol SIPA-e Jelena Miovčić.

Na jučerašnjoj sjednici Centralne izborne komisije (CIK) BiH utvrđeno je da je svih 19 kandidata prošlo provjere i ispunjavaju uslove da budu izabrani, te da će izvještaj CIK-a odmah biti dostavljen predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto.

Kandidati koji su predloženi i provjereni su Zoran Tegeltija (SNSD) za ministra finansija i trezora u Savjetu ministara, Elmedin Konaković (NiP) za ministra inostranih poslova, Zukan Helez (SDP) za ministra odbrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra bezbjednosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra transporta i komunikacija, Davor Bunoza (HDZ BiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZ BiH) za ministra civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara predloženi su Ljiljana Lovrić, Muhamed Hasanović, Elvir Mahmuzić, Ivica Bošnjak, Josip Brkić, Slaven Galić, Marijana Mojić, Ognjen Janjić, Aleksandar Goganović i Duška Jurišić.

Očekuje se da će Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iduće sedmice, već u srijedu ili četvrtak, održati hitnu sjednicu na kojoj bi trebalo biti potvrđen novi saziv Vijeća ministara.

Vijest SIPA provjerila kandidate, sve je spremno za imenovanje novog Vijeća ministara BiH se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus