Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sjednica Glavnog odbora PDP-a u sjeni svađe Jelene Trivić i Draška Stanivukovića

U Banjoj Luci je održana sjednica Glavnog odbora PDP-a na kojoj se mnogo govorilo o rezultatima proteklih izbora. Kako su naveli u ovoj stranci, jedan od zaključaka Glavnog odbora je da ne priznaju rezultate za nivo predsjednika RS-a. Prema riječima predsjednika stranke Branislava Borenovića, nastavit će oštro opoziciono djelovanje, i na entitetskom i na nivou BiH.

Ipak, ova sjednica je privukla pažnju javnosti više zbog odnosa unutar samog PDP-a, pošto je Jelena Trivić nakon izbora optužila brojne stranačke kolege, posebno Draška Stanivukovića, da su radili u korist njenog protivkandidata Milorada Dodika. Trivić danas nije stala pred novinare, ali je putem društvenih mreža najavila da će se tim povodom oglasiti i na Glavnom odboru: “Na sjednici ću iznijeti sve dokaze o krađi izbora, kao i dokaze o svima onima koji su režimu u tome pomagali i izdali, ne mene, nego sve one ljude koji su istinski željeli bolju, ljepšu, pravedniju i uređeniju RS. Ja nisam izdala ni narod, ni RS, ni sebe, a nisam izdala ni stranku, i svakog u tom smislu mogu s ponosom da pogledam u oči”.

Ipak, prema riječima Branislava Borenovića, na sjednici nije bilo oštrih tonova, iako napominje da o detaljima neće govoriti. Bez preciznog odgovora ostalo je i pitanje pomirenja dvojca Trivić-Stanivuković, nakon oštrih riječi u posljednjih nekoliko mjeseci.

„Draško Stanivuković i Jelena Trivić su dvoje zaista sjajnih političkih bisera RS-a i ja mislim da su dovoljno zreli i dovoljno odgovorni da u skladu sa svojim principima u narednom periodu na najbolji mogući način odbrane i jedinstvo i sabornost i zajedništvo“, dodao je Borenović.

Borenović dodaje da su pokrenute aktivnosti za održavanje redovnog Sabora PDP-a koji u skladu sa partijskim statutom treba biti održan u ovoj godini, kada će stranka dobiti i novo rukovodstvo.

Glavni odbor je dao podršku zaključcima Predsjedništva stranke da ne prihvatamo rezultate za predsjednika RS-a koji su provedeni uz sistemski organizovane krađe čime je narušen integritet izbora i zakonitost procesa, dodao je Borenović.

Podsjetio je da je kontrolnim brojanjem rezultata za entitetskog predsjednika utvrđeno da je 70.012 glasova zloupotrebljeno, nestalo, pogrešno evidentirano ili su na neki drugi način kompromitovani.

“Tu se radi o razlici između kontrolisanog i ukupno zaduženog materijala od 9.326 glasačkih listića, 9.380 glasačkih listića sa obilježenim dva ili više kandidata, 7.695 neiskorištenih glasačkih lističa koji nedostaju iz 28 vreća, 4.608 glasova koji nedostaju sa 13 biračkih mjesta, čak 9.443 osobe koje su glasale uz pomoć drugog lica. Uz ostale nevažeće listiće po drugim osnovima, dođe se do broja od preko 70.000 glasova”, rekao je Borenović.

Istakao je da Glavni odbor PDP-a podržava sve aktivnosti partije i rukovodstva da se pravno osporava rezultat za predsjednika RS-a, da se očekuje da se domaće pravosuđe pokrene istražne radnje, te ispita sve krađe i prevare koje su se desile na izborima i na bazi kojih je PDP podnio krivične prijave pravosudnim institucijama.

Borenović je rekao da su pokrenute aktivnosti za organizaciju Sabora PDP-a koji se treba održati tokom ove godine.

“Na sljedećoj sjednici Glavnog odbora će biti definisani svi detalji vezano za saborske dokumente, sazivanje, karakter i održavanje Sabora. Posljednji Sabor je održan u novembru 2019. godine i imamo statutarnu odredbu na kojoj sam ja lično insistirao, a to je da jedan predsjednik ne može obavljati više od dva uzastopna mandata”, naveo je Borenović.

Zaključak Glavnog odbora je i da se nastavlja snažno opoziciono djelovanje i u Narodnoj skupštini RS-a i Parlamentarnoj skupštini BiH.

“Glasat ćemo protiv predloženog saziva Vijeća ministara BiH, jer je to saziv koji je isključivo formiran zarad podjele plijena, a ne na osnovu drugih kriterija. Ništa nas više ne može iznenaditi kada je u pitanju režim i nemamo nikakva očekivanja od njih da će bilo šta konkretno i dobro napraviti. Ovo je jedna grupacija ljudi koja je tu da harči plijen, nema tu ideologije, nema tu interesa RS-a, nego se radi samo o stranačkim i ličnim interesima”, istakao je Borenović.

Vijest Sjednica Glavnog odbora PDP-a u sjeni svađe Jelene Trivić i Draška Stanivukovića se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus