Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Sjednica Predstavničkog doma: Ko će u komisiju za nadzor OSA-e?

Za danas je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Očekuje se izabor članova zajedničkih komisija oba doma Parlamentarne skupštine BiH iz tog doma.

To su Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, Zajednička komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, Zajednička komisija za evropske integracije, Zajednička komisija za administrativne poslove te Zajednička komisija za ljudska prava.

Dom naroda državnog parlamenta je na posljednoj sjednici izabrao delegate. Oni će, zajedno s poslanicima izabranim iz Predstavničkog doma, činiti navedene zajedničke komisije.  

Na današnjoj sjednici trebali bi biti imenovani i članovi delegacija Parlamentarne skupštine BiH iz Predstavničkog doma.

Radi se o delegacijama PSBiH u: Interparlamentarnoj grupi BiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU); Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE); Parlamentarnoj skupštini Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (PSOSCE); Parlamentarnoj skupštini Sjevernoatlantskog saveza (PSNATO).

Bit će imenovani i članovi delegacija PSBiH u Centralnoevropskoj inicijativi (CEI); Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM), Parlamentarnoj skupštini Unije za Mediteran (PSUzM) te Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP).

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog odluke o imenovanju sekretara Zajedničke službe Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH. Na tu poziciju predložen je Mirza Imamović. Njegovo imenovanje je ranije podržao Dom naroda.

Pred poslanicima će se naći i Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa. Predlagač je Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH, prenosi FENA.

Predviđeno je i razmatranje Prijedloga odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Predlagač je također Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH radi provođenja procedure za imenovanje dva zamjenika generalnog revizora Ureda za reviziju institucija BiH.

Raport.ba