Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Skandalozno ponašanje: Navijači Crvene zvezde u Višegradu bakljadom obilježili neustavni dan RS

Na području je RS danas je obilježen neustavni dan RS. Uz niz skandaloznih izjava, danas je veći broj navijača Fudbalskog kluba Crvena zvezda u Višegradu napravio bakljadu. Naime, oni su na ovaj način htjeli obilježiti neustavni dan RS.

Ovaj skandalozni postupak na mostu Mehmed-paše Sokolovića probudio je bolne i strašne uspomene svih onih koji su preživjeli pokolj u Višegradu.

Podsjetimo, na Drini ćuprija, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu bila je posljednja životna stanica za muslimane u Višegradu. Sa tog mjesta su ih pripadnici vojske RS strijeljali, a tijela bacali u rijeku Drinu.

U nastavku možete pogledati kako je to izgledalo obilježavanje:

Pokolj u Višegradu ratni je zločin kojeg su počinile srpske paravojne formacije na početku rata u Bosni i Hercegovini u proljeće 1992. kada je započeo cijeli niz etničkog čišćenja i masovnih ubojstava bošnjačkih civila u Višegradu.

Podsjetimo, oredsjednik RS Milorad Dodik obratio se na defileu u Istočnom Sarajevu povodom obilježavanja neustavnog dana RS. Kazao je kako je RS spremna braniti svoju slobodu i uživati u njoj. Govorio je i o prvom bosanskom kralju, te rekao da je Tvrtko bio Srbin.

“Dobrodošao je svako ko je za mir i miran život na ovim prostorima. Po prirodnoj, ljudskoj i Božjoj pravdi ovaj prostor pripada Srbima koju su 9. januara 1992. formirali svoju RS. Bio sam na toj osnivačkoj skupštini i ponosan sam na republiku koja je prošla težak put, koju su mnogi omalovažavali, ali nisu uspjeli da je sataru i dovedu do nestanka. Republika i narod su ponosni na svoju slobodu i spremni su da je odbrane. Mi nismo prijetnja nikome, spremni smo boriti se za svoju slobodu, kroz demokratski i politički život. Policijski službenici RS su oni koki su zaduženi za naš miran život svakog dana i noći.

Raport.ba