Connect with us

Upište pojam za pretragu

BiH

Skoro 100.000 Rusa ušlo u BiH od početka agresije na Ukrajinu, 200 ih dobilo boravak

Većina njih registrirana je i na izlazu iz naše zemlje, ali se za oko 6.000 ne zna gdje su. Moguća su dva scenarija, ili su i dalje na teritoriji naše zemlje ili nisu evidentirani na izlazu iz države.

Broj državljana Ruske Federacije koji su u posljednjih godinu dana ušli u Bosnu i Hercegovinu višestruko je povećan u odnosu na godine prije početka rata u Ukrajini. Tako je 2020. evidentirano njih 17.618, a godinu kasnije 28.545.

Piše: S. Karaica/Fokus.ba

Prema podacima koji su Fokusu dostavljeni iz Granične policije BiH, od 20. februara 2022. godine do 20. februara 2023. prilikom prelaska državne granice na ulazu u našu zemlju evidentirano je 94.325 državljana Ruske Federacije. U istom periodu, Bosnu i Hercegovinu napustilo je njih 87.816. Više od polovine registriranih ulazaka i izlazaka desilo se od novembra prošle do kraja februara ove godine.

– Od 1. novembra 2022. godine do 20. februara 2023. godine na ulazu u BiH evidentirana 48.152, a na izlazu iz BiH 44.754 državljana Ruske Federacije. Najviše evidentiranih ulaza posljednjih godinu dana odnosi se na cestovne granične prelaze – kazala je glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican Bošković.

Služba za poslove sa strancima je tokom 2022. odobrila 13 stalnih i 196 privremenih boravaka, od čega najviše po osnovu spajanja porodice – 132. Radna dozvola bila je osnov za 38, nekretnine za četiri i obrazovanje za dvije privremene boravišne dozvole.

– Državljani Ruske Federacije izuzimaju se od pribavljanja viza za ulazak, izlazak, tranzit i boravak na teritoriji BiH, te mogu boraviti po pravu bezviznog boravka do 30 dana u okviru 60 dana, od datuma prvog ulaska – rečeno nam je u Službi.

Iako su, po dolasku na teritoriju naše zemlje, obavezni prijaviti adresu boravka jednom od nadležnih terenskih centara Službe za poslove sa strancima ili policijskoj upravi, to je učinilo manje od 7.000 osoba.

– Tokom 2022. izvršili su ukupno 6.912 prijava/odjava/promjena adrese boravišta, od čega 535 u organizacionim jedinicama Službe, te 6.377 u pravnim i fizičkim licima koja pružaju usluge smještaja – podaci su Službe za poslove sa strancima BiH.

Na osnovu Sporazuma o readmisiji između BiH i Republike Hrvatske iz ove nama susjedne države vraćena su tek četiri državljana Ruske Federacije koja su tamo nezakonito boravila. Šta je sa sa ostalih više od 6.000 koji su zvanično ušli, ali ne i izašli iz BiH, nismo uspjeli saznati. Moguća su dva scenarija, ili su i dalje na teritoriji naše zemlje ili nisu evidentirani na izlazu iz države.

Očito je da državljani Ruske Federacije obilato koriste bezvizni režim sa BiH koji je na snazi od 2013. godine. Iz Brisela je u nekoliko navrata zatraženo od naše zemlje da uskladi svoju viznu politiku sa evropskom i ukine vize, ali u BiH, kojoj je u decembru prošle godine dodijeljen status kandidata za članstvo u EU, ne postoji konsenzus o ovom pitanju. Ukidanju viza protive se zvaničnici iz Republike Srpske.

Vijest Skoro 100.000 Rusa ušlo u BiH od početka agresije na Ukrajinu, 200 ih dobilo boravak se prvi put pojavila na sljedećem linku: Fokus.ba.

Fokus